Tarpinstitucinio koordinavimo, sprendžiant su įkaitų paėmimu užsienyje susijusius klausimus, procedūros aprašas parengtas remiantis institucijų patirtimi, sprendžiant su Lietuvos jūreivių įkaitais paėmimu prie Nigerijos ir Kamerūno krantų susijusius klausimus, teigia URM.

Nauju dokumentu, kurį kitą savaitę turėtų svarstyti Vyriausybė, siekiama sudaryti prielaidas valstybės institucijoms operatyviai ir koordinuotai derini tarpusavio veiksmus su įkaitų paėmimu užsienyje susijusiais klausimais.

Pagal parengtą projektą, įkaitų dramai spręsti premjeras iš Generalinės prokuratūros, Krašto apsaugos ministerijos, Ministro Pirmininko tarnybos, Susisiekimo ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybės saugumo departamento, Vidaus reikalų ministerijos ir (arba) jos valdymo sričiai priskirtų įstaigų, Užsienio reikalų ministerijos atstovų sudarytų nuolatinę darbo grupę. Ši grupė turėtų užtikrinti operatyvų keitimąsi informacija, susijusia su įkaitų paėmimu užsienyje, bei valstybės institucijų ir įstaigų veiksmų derinimą.

Darbo grupės vadovu būtų skiriamas ministro pirmininko kanclerio pavaduotojas. Darbo grupės sekretoriato funkcijas atliktų Ministro pirmininko tarnybos Krizių valdymo skyrius.

Informaciją visuomenei apie įkaitų paėmimą užsienyje teisės aktų nustatyta tvarka teiktų Ministro pirmininko tarnyba.

Apraše, be kita ko, numatyta, kad prireikus su įkaitų paėmimu užsienyje susijusiai situacijai spręsti gali būti pasitelkiami Lietuvos kariniai vienetai.

Piratai 2009 metų rugpjūtį iš Limarko laivininkystės kompanijai priklausančio laivo "Saturnas" Nigerijos pakrantėje įkaitais paėmė penkis iš 14 įgulos narių. Po 11 dienų jie buvo išlaisvinti.

Pernai gegužę prie Kamerūno krantų užpuolus tai pačiai kompanijai priklausantį laivą "Argo" pagrobtas jo kapitonas Dmitrijus Baškirovas. Apie Lietuvos piliečio išlaisvinimą pranešta liepą. Pernai liepą dvi dienas piratų nelaisvėje praleido ir Lietuvos pilietis Aleksejus Sysojus - jis kartu su dar 11 įkaitų buvo pagrobtas prie Nigerijos krantų iš vokiečių laivo su Antigvos ir Barbudos vėliava.

Šiuo metu tebesitęsia septynių Estijos dviratininkų pagrobimo drama - jie šių metų kovo 23-ąją pagrobti Libane.