Opozicijos esančių "tvarkiečių" pasipiktinimą sukėlė TS-LKD prezidiumo sprendimas neleisti Seimo nariui konservatoriui Gintarui Songailai ir partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkui Nagliui Puteikiui kandidatuoti į TS-LKD vadovo postą.

TS-LKD pirmininko pirmasis pavaduotojas Valentinas Stundys šį projektą įvertino kaip Seimo narių pokštą.

Penktadienį Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame projekte teigiama, kad Politinių partijų įstatymas draudžia partijoms naudoti autoritarinio ar totalitarinio valdymo metodus, pažeisti žmogaus teises bei laisves. Jame garantuojama partijos narių teisė rinkti ir būti išrinktas į visus politinės partijos valdymo organus.

"TS-LKD veiklos demokratiškumo užtikrinimas yra viešasis interesas", - teigiama rezoliucijos projekte.

Jo autoriai siūlo Seimui kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši, "gindama viešuosius interesus, kai juridinio asmens, jo valdymo organų veikla prieštarauja visuomenės interesams", kreiptųsi į teismą dėl TS-LKD veiklos tyrimo.

"Ne balandžio 1-oji, bet, matyt, kolegos Seimo nariai mėgsta juokauti", - P.Gražulio ir J.Veselkos iniciatyvą BNS komentavo konservatorius V.Stundys.

Jo teigimu, "tvarkiečiai" turėtų paskaityti TS-LKD dokumentus ir suprastų, kad partijos prezidiumas ir Priežiūros komitetas veikė pagal įgaliojimus. Anot konservatoriaus, tai partijos vidaus reikalas.
"Jokio viešo intereso komplikacijų aš tame nematyčiau", - sakė jis.
Antradienį TS-LKD prezidiumas kandidatais į partijos pirmininko postą patvirtino dabartinį jos vadovą premjerą Andrių Kubilių ir partijos vicepirmininkę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę.

Tuo metu parlamentaras G.Songaila ir Klaipėdos skyriaus vadovas N.Puteikis, kurių netvirtinti kandidatais siūlė TS-LKD Priežiūros komitetas, prezidiumui atsižvelgus į šią rekomendaciją, liko už borto.
Kaip BNS sakė TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius, rekomendaciją netvirtinti G.Songailos ir N.Puteikio kandidatais priimta, nes, komiteto vertinimu, šios asmenybės nėra tokios, kurios galėtų pretenduoti į partijos pirmininko postą.

N.Puteikio kandidatūra Priežiūros komitetui pasirodė atmestina dėl incidento su policija prieš kelerius metus, kai uostamiesčio politikas neblaivus atsidūrė areštinėje. G.Songaila kritiškai vertinamas dėl jo vadovaujamos Tautininkų frakcijos partijoje veiklos.

"N.Puteikio atveju neigiamas vertinimas yra dėl jo vis dėlto ne konsoliduojančio, o maištingo būdo, ir jo skyriuje nuolat kyla įtampų, ir, pagaliau, jis yra turėjęs nemalonių problemų su teisėsaugos struktūromis", - BNS sakė A.Andriuškevičius.

G.Songailą su tautininkais Priežiūros komitetas traktuoja esant maištininkais partijoje. "G.Songaila vadovauja frakcijai, kurios nariai pasirenka raiškos būdus, kurie prieštarauja mūsų nuostatoms, iki šiol šis skyrius nėra integravęsis į partiją, ir nuolat viešai šantažuoja savo išėjimu", - sakė Priežiūros komiteto vadovas.

Dabartinio partijos pirmininko premjero A.Kubiliaus dvejų metų kadencija TS-LKD vadovo poste baigiasi birželio mėnesio antroje pusėje. A.Kubilius partijai vadovauja nuo 2003-iųjų.