Ministerijai dabar vadovauja socialliberalų deleguotas Antanas Valionis.

Kaip praneša "Respublika", socdemai, norėdami turėti didesnę įtaką viceministrų korpusui, planuoja į vieno iš viceministrų kėdę pasodinti dabartinį Lietuvos ambasadorių Ukrainoje Vytautą Plečkaitį.

Ambasadorius, kurio kadencija turėtų baigtis gruodį, lankėsi Lietuvoje ir buvo susitikęs su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku socialdemokratu Gediminu Kirkilu.

Pasak G.Kirkilo, kai kurie socialdemokratai mano, kad partija turi per mažai įtakos URM, todėl kaip viena iš galimybių svarstoma V.Plečkaičio kandidatūra į viceministro postą.

Be to, G.Kirkilo teigimu, dabartiniam ministerijos sekretoriui Romualdui Kozyrovičiui išvykstant ambasadoriauti į Čekiją, į jo postą spalį gali ateiti dabartinis Lietuvos ambasadorius Suomijoje Neris Germanas.

Šiuo metu yra keturi UR viceministrai - Giedrius Čekuolis, Evaldas Ignatavičius, Oskaras Jusys bei Rytis Martikonis.

G.Čekuolis atsakingas už Lietuvos integraciją į NATO bei saugumo politikos tikslų formavimą, E.Ignatavičius - už dvišalius santykius, informacinės politikos formavimą bei užsienio politikos planavimą, O.Jusys - už Lietuvos diplomatinę veiklą Jungtinių Tautų sistemai priklausančiose organizacijose ir Europos Taryboje bei konsulinės politikos formavimą ir įgyvendinimą, o R.Martikonis - už derybas dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje bei veiklos Lietuvai siekiant narystės ES organizavimą ir koordinavimą.

O.Jusys rengiasi išvykti ambasadoriauti į Briuselį, kur jis vadovautų Lietuvos misijai Europos Sąjungoje.