Lietuvoje viešintis A. Haiwadas sako, jog mūsų šalyje lankosi trečią kartą, o apskritai apie tokios šalies egzistavimą sužinojo apytiksliai prieš šešerius metus, kai Didžiojoje Britanijoje susipažino su lietuvių pora, kurie pasiūlė jam atvykti į Lietuvą.

Pats A. Haiwadas teigia esąs puštūnas. Puštūnai yra didžiausia Afganistano etninė grupė.

Goro provincijos gubernatorius anksčiau gyveno Didžiojoje Britanijoje, kur dirbo dėstytoju.

Dalis žmonių mano, kad amerikiečiai – okupantai

Bendraudamas su Lietuvos skaitytojais Goro provincijos gubernatorius pasakojo, kad Afganistane dalis žmonių mano, jog amerikiečiai yra okupantai, nors Vyriausybė visą laiką aiškina žmonėms, kad būtent amerikiečiai išgelbėjo šalį nuo Talibano.

„Dalis žmonių mano, kad amerikiečiai yra okupantai, dalis – ne, tačiau Afganistane veikia ne tik amerikiečiai, tai yra jungtinės pajėgos. Požiūris priklauso nuo individualių žmonių Afganistane“, - pasakojo A. Haiwadas.

„Vyriausybė visą laiką aiškina žmonėms, kad jie nėra okupantai. Aš pats sakau žmonėms, kad amerikiečiai mus išgelbėjo nuo Talibano, kas žmonėms turbūt yra baisiau“, - pridūrė Goro provincijos gubernatorius.

Abdullah Haiwadas
Klausiamas, kiek, jo manymu, turės praeiti laiko, kol Afganistanas taps nepriklausomas nuo svetimų karinių pajėgų, A. Haiwadas svarstė, jog tai priklausys nuo to, kaip greitai šalis išvystys savo policiją ir armiją.

„Tai priklauso nuo to, kaip greitai mes išvystysime savo policiją ir armiją, kad ji galėtų tinkamai kontroliuoti saugumą Afganistane. 2014 m. yra numatyta, kad pagrindinės užsienio karių pajėgos paliks Afganistaną, bet mokytojai Afganistano policijos ir armijos dar liks“, - teigė gubernatorius.

Lietuviai labai kuklūs?

Pasiteiravus apie didžiausius kultūros skirtumus tarp lietuvių ir Afganistano etninių grupių, Goro provincijos gubernatorius teigė, kad labiausiai jam į akis krito lietuvių kuklumas.

„Labiausiai man į akis krito lietuvių kuklumas. Afganistano žmonės taip pat yra kuklūs, bet kartais gali būti ekspresyvūs ir aktyvūs, to manau lietuviai galėtų pasimokyti iš Afganistano žmonių“, - juokavo A. Haiwadas.

Kalbėdamas apie lietuvių karius Goro provincijoje, gubernatorius pabrėžė, kad, skirtingai nei triukšmingieji amerikiečiai, Lietuvos atstovai yra mandagūs ir malonūs.

„Lietuviai yra labai naudingi Gore, pats daug su jais bendravau, jie yra labai mandagūs, labai malonūs. Nepalyginsi su amerikiečiais kariais, kurie kelia daug triukšmo. Lietuviai stengiasi susipažinti su vietiniais, susidraugauti“, - teigė A. Haiwadas.