Pasak A.Butkevičiaus, neprievartinė gynyba yra įvairūs pilietinio pasipriešinimo būdai, kuriuose nenaudojama fizinė jėga ir prievarta.

"Iš esmės tai yra pilietinio nepaklusnumo akcijos", - sakė A.Butkevičius.

Be to, Pilietinės gynybos ir paramos fondo ir Alberto Einsteino (Enšteino) instituto užsakymu A.Butkevičius tiria Baltarusijos politinę padėtį.

Pasak A.Butkevičiaus, komitetas jį pakvietė tapti konsultantu dėl to, kad jis yra vienas iš nedaugelio specialistų ne tik Lietuvoje, bet ir Rytų Europoje, kuris išmano apie pilietinį nepaklusnumą.

A.Butkevičius paneigė sklandančius gandus, esą jis yra kandidato į Baltarusijos prezidento postą, opozicinių partijų lyderio Vladimiro Gončiariko rinkimų štabo konsultantas. Tačiau paklaustas, ar Helsinkio komitetas nebendradarbiauja su jo rinkimų štabu, A.Butkevičius teigė, kad "visos opozicinės pajėgos bendradarbiauja".

A.Butkevičius teigė neabejojąs, kad jo bendradarbiavimą su Helsinkio komitetu gali dviprasmiškai įvertinti Baltarusijos valdžios organai.

"Savaime suprantama, kad jie gali naudoti mano buvimą kaip įrodymą, esą vykdomi dideli pasiruošimai nuversti Lukašenką, bet aš visų pirma manau, kad žmonės turi mokėti gintis tiek nuo savų, tiek nuo svetimų diktatorių, ir man įdomu daryti tai, ką aš darau", - sakė A.Butkevičius.