R.Šukys ir R.Sedlickas siūlo patikrinti, ar atitinka įstatymus balandžio mėnesį sudarytos laikinosios komisijos veikla. Komisija, kuriai vadovauja Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas, tiria ir vertina Valstybės turto fondo (VTF) ir Kelių fondo veiklą, valstybės investicijas ir paskolas, kurios buvo gautos su valstybės garantija.

Nutarimo iniciatorių nuomone, taip pat turėtų būti patikrinta, ar iškilę viešųjų ir privačių interesų konflikto dėl komisijos narių arba jų pasitelktų asmenų.

Liberalai jau parengė nutarimo projektą dėl komisijos įkūrimo ir bandys surinkti vieną ketvirtadalį visų Seimo narių parašų, kad nutarimo projektas būtų pateiktas artimiausioje Seimo sesijoje.

Parlamentarus inicijuoti komisijos sudarymą paskatino žiniasklaidoje paskelbti faktai, jog tarp 14 komisijos pasitelktų visuomeninių ekspertų yra keli, kurie bylinėjasi su VTF, o vienas kalėjo už lėšų išvaistymą.

Pagal Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymą, komisija turi teisę susipažinti ir su valstybės ar komercinėmis paslaptimis, susijusiomis su tiriamu klausimu.

Anksčiau dienraščiui "Lietuvos rytas" V.Uspaskichas pripažino, jog visuomeninius ekspertus rinkosi pats kartu su savo patarėjais.

Pasak dienraščio, vienas iš visuomeninių ekspertų - buvęs Kooperacijos banko valdytojas Bronislovas Zaikauskas - pernai birželį grįžo iš sustiprinto režimo kolonijos, kur buvo kalinamas už paskolų iššvaistymą.

Teisėsaugos institucijos nustatė, jog neatsakingai išduodamas paskolas, B.Zaikauskas iššvaistė daugiau kaip 3 mln. litų.

Sovietmečiu B.Zaikauskas buvo svarbus Komunistų partijos veikėjas, dirbo tuometiniame sovietinės Lietuvos plano komitete.

Dabar V.Uspaskicho komisijos įgaliotas B.Zaikauskas pats ėmėsi tirti su valstybės garantijomis išduotas paskolas.

Pasak dienraščio, B.Zaikauskas lankosi Finansų ministerijoje ir reikalauja konfidencialių dokumentų apie skolininkus.

Finansų ministrė Dalia Grybauskaitė šį faktą komentavo lakoniškai, pažymėjusi, jog pagal įstatymus B.Zaikauskas gali dirbti finansų srityje, tačiau "visa kita turėtų svarstyti Etikos ir procedūrų komisija".

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Dalia Teišerskytė B.Zaikausko vaidmenį tiriant valstybės išduotas paskolas palygino "su lapės įleidimu į vištidę".

Tačiau, jos nuomone, šias aplinkybes turėtų svarstyti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK).