Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinių nusikaltimų tyrimų tarnybos duomenimis, apie 10 proc. visų pastaruoju metu Vilniuje įvykdytų žmogžudysčių yra įvykdytos valkatų ar kitaip su jais susiję. Minėtos tarnybos pareigūnai teigia, kad nors gerai organizuoto tinklo duoklėms iš valkatų rinkti Vilniuje nėra, tačiau valkatų tarpe yra neformalus pasiskirstymas "kastomis", kuo remdamiesi aukštesnės "kastos atstovai" kartais renka duokles iš žemesniosios "kastos". Be to, egzistuoja pasiskirstymas elgetavimo teritorijomis, dėl kurių tarp elgetaujančiųjų dažnai kyla konfliktai, kartais pasibaigiantys rimtais kūno sužalojimais.

Susirūpinimą kelia ir gatvių muzikantų įkyrus priekabiavimas prie praeivių, įkyriai prašant paaukoti pinigų už jų muzikavimą ar kitokius pasirodymus. Vilniaus savivaldybė nemano, kad muzikavimas ar kitų pasirodymų rengimas gatvėse yra blogas reiškinys apskritai, tačiau įkyrus pinigų prašymas iš praeivių labai dažnai piktina žmones, kai kurie net ima vengti gatvių, kuriose muzikantai įkyriai reikalauja pinigų.

Numatoma taisykles papildyti punktu, draudžiančiu elgetauti ar prašyti išmaldos reprezentacinėse Vilniaus miesto gatvėse ir aikštėse, taip pat punktu, draudžiančiu įžūliai rinkti aukas už muzikavimą ar kitokius pasirodymus Vilniaus miesto gatvėse ir aikštėse.

Šiuo metu reprezentacinėmis Vilniaus vietomis yra laikomas Gedimino prospektas, Nepriklausomybės aikštė ir jos prieigos, Lukiškių aikštė ir jos prieigos, Vasario 16-osios gatvė, V.Kudirkos gatvė, A.Vienuolio gatvė, Jogailos gatvė, Vilniaus gatvė, Savivaldybės aikštė su prieigomis, skveras Odminių gatvės ir Gedimino prospekto sankirtoje, Katedros aikštė ir jos prieigos, Universiteto gatvė, S.Daukanto aikštė, Pilies gatvė, Šv.Jono gatvė, skveras Pilies ir Švarco gatvių sankirtoje, Didžioji gatvė, Rotušės aikštė ir jos prieigos, Vokiečių gatvė, Aušros Vartų gatvė, Dominikonų gatvė, Trakų gatvė, Stoties aikštė su prieigomis, Kalvarijų gatvė iki sankirtos su Ukmergės gatve.

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės paramos centro darbuotojai kiekvieną darbo dieną vaikšto gatvėmis, kuriose elgetaujama ir bendrauja su elgetaujančiais asmenimis, siūlo jiems socialinę paramą, kviečia į Socialinės paramos centrą, kur jie būtų nemokamai pamaitinti, sutvarkyti dokumentai ir formalumai socialinei pašalpai gauti.

Minėtoje įstaigoje neturintys kur nakvoti asmenys nukreipiami į nakvynės namus.