Prieš kurį laiką Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje rašytojas Vytautas Petkevičius įtariamas knygoje "Durnių laivas" tyčia apšmeižęs jau mirusį visuomenės veikėją Vytautą Landsbergį-Žemkalnį. Rašytojas apie tai, kad byla perduota Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui, sužinojo tik iš žiniasklaidos. Už šmeižtą Petkevičiui gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų spalio 17 dieną, gavus Vytauto Landsbergio ir Gabrieliaus Žemkalnio pareiškimą generaliniam prokurorui. Tyrimas truko iki šių metų gegužės 11 dienos. Bylos medžiagą sudaro du tomai, 419 puslapių.

Pirmąją baudžiamąją bylą vejasi dar dvi. Vieną iškėlė Generalinė prokuratūra, kitą - apylinkės prokuratūra. Dėl šmeižto į prokurorus kreipėsi Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio įkūrėjai žurnalistas ir rašytojas Algimantas Čekuolis bei rašytojas, vertėjas Virgilijus Čepaitis. Jiems abiem Petkevičiaus "Durnių laive" skirta nemažai vietos.

Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimų tarnyba, gavusi bylas iš prokuratūros, pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tarnybos vyresnysis tyrėjas Gedmantas Gedminas neprognozuoja, kada abi bylos pasieks teismą. "Nežinau, ar pasieks teismą, nes dabar vyksta tyrimas dėl galimo šmeižto".

LŽ duomenimis, kreiptis į Generalinę prokuratūrą ketino ir dar vienas knygos herojus - Virginijus Česnulevičius. Pirmaisiais nepriklausomybės atkūrimo metais jis ėjo Krašto apsaugos departamento vadovo Audriaus Butkevičiaus įkurtos Imuniteto tarnybos direktoriaus pareigas. Šią tarnybą Petkevičius "Durnių laive" pavadino Butkevičiaus privataus saugumo įstaiga. Česnulevičius kreipėsi į "Politikos" leidyklos vadovus, reikalaudamas per du mėnesius paneigti viską, kas knygoje apie jį buvo parašyta. Į prokuratūrą jis kol kas nesikreipė.