Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris pasirašė potvarkį, kuriuo priėmė nagrinėti Vilniaus apygardos administracinio teismo prašymą ištirti, ar šeši 2003 m. gruodį priimti Vyriausybės nutarimai, kuriais Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės ir Telšių apskrityse iš pareigų buvo atleisti penki Vyriausybės atstovai, taip pat Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo pakeitimo įstatymo 2 straipsnio 2 dalis ir Valstybės tarnybos įstatymo 44 straipsnio 1 dalies 5 punktas ta apimtimi, kuria nustatyta, kad valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, kai pasibaigia Vyriausybės atstovo (įstaigos vadovo) kadencija, kurios pradžia yra Valstybės tarnybos įstatymo įsigaliojimo data, neprieštarauja Konstitucijai.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjęs administracinę bylą dėl tarnybinių ginčų. Penkiais Vyriausybės 2003 m. gruodžio 3 d. nutarimais iš Vyriausybės atstovų Marijampolės apskričiai pareigų buvo atleistas Juozas Grabauskas, Panevėžio - Petronėlė Kriaučiūnaitė, Telšių - Juozas Vengalis, Vilniaus - Gintautas Jakimavičius, Šiaulių - Vitolis Januševičius. Dar vienu Vyriausybės nutarimu V. Januševičiaus atleidimo iš Vyriausybės atstovo data buvo perkelta į pirmą darbo dieną pasibaigus jo nedarbingumui.

Kaip informavo Konstitucinio Teismo atstovė spaudai, pareiškime teigiama, kad paskiriant buvusius Vyriausybės atstovus apskrityse, tuo metu galioję įstatymai nenustatė Vyriausybės atstovo kadencijos termino, kuriam jie galėjo būti paskirti į šias pareigas. Todėl asmenys galėjo tikėtis, jog į Vyriausybės atstovų pareigas jie yra paskirti neterminuotai ir iš šių pareigų galės būti atleisti tik bendrais pagrindais, o ne suėjus kokiam nors terminui. Abejojama, ar, pasikeitus įstatyminiam reguliavimui ir Vyriausybės nutarimais atleidus minėtus asmenis iš Vyriausybės atstovo pareigų, nebuvo pažeisti Konstitucijoje įtvirtinti teisinės valstybės bei teisėtų lūkesčių apsaugos principai.

Prašymas Konstituciniame Teisme gautas gegužės 12 d.

Šiuo metu nagrinėjimo laukia 79 prašymai.