„Bet jeigu jis tą sekundę būtų sustojęs, gal jis po penkių minučių būtų pasielgęs jau kitaip. Jeigu jis būtų paskambinęs mamai ar į tą pačią psichologinės pagalbos liniją, ar, galų gale, dešimt kartų įkvėpęs ar iškvėpęs, manau, kad jis galbūt būtų kitokį kelią pasirinkęs“, - apgailestavo A. Orlauskas.

A. Dautarto mirtis šiandien skatina iš naujo paklausti, kodėl lietuviai žudosi dažniau nei kitų tautų atstovai.

„Problema prasidėjo po Atgimimo. Atgimimo metu žmonės ėjo kartu Baltijos keliu, visi jautėsi reikalingi. Tačiau po to viskas iš lėto pradėjo byrėti, žmonės neteko socialinio saugumo, nėra tikri dėl savo ateities, - sakė A. Orlauskas. - Valstybė nesirūpina žmonėms: kai dingo Lietuvos laivas „Linkuva“ - 18 Lietuvos piliečių žuvo ir valstybėje neatsirado nė vieno aukščiausio vadovo, kuris išdrįstų paskelbti gedulą. 18 piliečių žuvo – ir tylu. Tuo tarpu kitas atvejis – Prancūzijoje. Po kelių mėnesių nuo „Linkuvos“ įvykių ten sprogo šachta, žuvo 8 kalnakasiai, buvo paskelbtas gedulas. Kitose valstybėse - panašiai. O Lietuvoje – tylu. Žmogus čia kaip kažkas nereikalingo: žuvai tai žuvai, tavo bėdos.“

„Man neatrodo, kad gyvenimas iš viso yra saugus dalykas: tu niekada nežinai, kas tavęs laukia kitą akimirką, tad begėdiška pasakoti žmonėms, kad gyvenimas yra saugus. Gyventi yra nesaugu“, - svarstė signatarė Nijolė Oželytė.

„Mūsų, Vakarų, civilizacija nepateikia jokio motyvo gyventi. Mes turime viską: štai vieni – postus, kiti – milijonus pinigų, kiti turi šeimas, bet jie nelaimingi. O motyvo nesuteikia. Vaikai – irgi ne motyvas. Tu gali turėti viską, bet tu būsi nelaimingas, nes neturi to, ko tau reikia. O ko tau reikia – tu net nesusimąstei, nes darei tai, ką daro visi. O ko reikia tau? Tu net nepaklausei, tu net nežinojai, kad tokia galimybė yra“, – kalbėjo N.Oželytė.

„Savižudybių gausėja socialinių pokyčių laikotarpiais, nes tokiais laikotarpiais vyksta ir žmonių ryšių irimas. Lietuva turi specifikos, palyginus su kitomis valstybėmis. Yra terminas anomija. Šioje būsenoje žmogus mano, kad visuomenės lyderiai yra nepatikimi ir juos nesirūpina. Jis mano, kad savo problemas, kurias jau sprendė, jam tenka vėl ir vėl spręsti iš naujo. Žmogus nebemato vertybių, kurios prieš tai jungė žmones. Be to, asmuo mano, kad jis yra bejėgis visa tai pakeisti. Ir manau, kad ta būsena Lietuvoje ir šiuo metu, ir pastaraisiais dešimtmečiais, yra stiprėjanti, ir toks žmogus nebeturi ryšio su aplinkiniais“, - aiškino psichologas, Seimo narys Gediminas Navaitis.

„Viena iš savižudybių priežasčių yra tų ryšių irimas, kada žmogus nejaučia jokio vertybinio ryšio su kitais, nejaučia, kad jis atsakingas ir už save, už vaikus, už šeimą. O dabar, žiūrėkime, kaip sureaguosite į šituos žodžius - atsakingas ir už tautą, valstybę. Ar dar galime šiandien pasakyti, tu nesižudyk, tu reikalingas Lietuvai, valstybei? Tai pasukinės piršta prie smilkiniu, kaip galiu reikalingas būti?“, – kalbėjo psichologas.

Anot A. Navaičio, svarbiausia yra stiprinti žmogaus ryšius su kitais žmonėmis. Tad nusivylus vienais santykiais ar ryšiais, bus lengviau atrasti naują gyvenimo prasmę ir džiaugsmą kituose žmonėse ir užsiėmimuose. O kritiniu atveju ypač svarbu kalbėti, kad ir su psichologinės pagalbos darbuotojais ar artimaisiais, ir neužsidaryti savyje. 

Psichologinės pagalbos telefonai

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Vaikų linija www.vaikulinija.lt116 111Kasdien 11.00-21.00
Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt8 800 28888Visą parą
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt8 800 60700Visą parą
Pagalbos moterims linija8 800 66366I-V 10.00-21.00
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba)8 800 77277I-V 16.00-20.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras8 800 26161 8 5 2773135I-V 8.00-16.00
Panevėžio paguodos telefonas8 45 500965I-V 20.00-8.00
Vilniaus moterų namų krizių centras8 800 22008I-V 9.00-17.00
Vaiko raidos centras8 5 275 75 64Visą parą

Pokalbiai 8-800 linija yra nemokami

Psichologinė pagalba internetu

Vaikų linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
Jaunimo linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://jppc.lt/draugasAtsako per tris dienas
Vilties linijaRašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.ltAtsako per tris dienas
Šiaulių jaunimo linijaRašyti: kasnutiko@yahoo.comAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt