Anot teismo, bylai svarbios aplinkybės gali būti nustatytos tik ištyrus papildomus įrodymus - teisme apklausus Renginių derinimo komisijos posėdžio dalyvius.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos darbo federacija ir profsąjunga "Solidarumas" skundė savivaldybės administraciją dėl vilkinimo ir atsisakymo išduoti leidimą rengti mitingą jų pasirinktu laiku ir pasirinktoje vietoje, pranešė VAAT.

Profsąjungos kreipėsi į VAAT prašydamos panaikinti savivaldybės administracijos rugsėjo 17-osios sprendimą išduoti leidimą organizuoti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos mitingą "Gana skurdinti žmones! Svarbiausia - darbo vietų kūrimas ir ekonomikos augimas!" 2010-ųjų rugsėjo 29 dieną, 16-18.30 val., prie "Siemens" arenos Vilniuje ir įpareigoti atsakovą išduoti pareiškėjams pažymėjimą rengti mitingą 2010-ųjų rugsėjo 29-ąją, 12-14.30 val., prie Vyriausybės rūmų.

Pareiškėjai mano, kad Vilniaus savivaldybės administracijos veiksmai vilkinant leidimo susirinkti į taikų mitingą išdavimą, neieškant abiems pusėms priimtino laiko bei vietos, nederinant su pareiškėjais naujos susirinkimų vietos ir laiko, atsisakant raštu įvardinti leidimo neišdavimo priežastis yra vertintini kaip ribojantys susirinkimų laisvę ir pažeidžiantys Susirinkimų įstatymo, Konstitucijos nuostatas.

Tuo metu savivaldybė mano, kad jos administracijos veiksmai išduodant leidimą yra teisėti ir pagrįsti, todėl prašo teismo atmesti profsąjungų skundą kaip nepagrįstą. Savivaldybės teigimu, pats ginčo objektas jau nebėra aktualus ir jokių teisinių pasekmių pareiškėjui nesukeliantis.

Pasak atsakovo, savivaldybė turėjo teisę apskritai atsisakyti išduoti leidimą dėl renginio vietos, laiko ir formos, nes organizuojant susirinkimą galėjo būti pažeistas valstybės ir visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata, tačiau to nepadarė ir išdavė leidimą, suderindama kitą vietą ir laiką. Nauja mitingo vieta ir laikas, atsakovo tvirtinimu, buvo suderinti su pareiškėjais.

Anot VAAT, teisminių ginčų metu nei pareiškėjai, nei atsakovė jokiais įrodymais nepagrindė aplinkybės dėl naujos susirinkimo vietos ir laiko derinimo, abiejų šalių paaiškinimai teismui buvo grindžiami tik prielaidomis.

Todėl teismas priėjo išvadą, kad bylai svarbios aplinkybės gali būti nustatytos tik ištyrus papildomus įrodymus. Ketvirtadienio nutartimi teismas nutarė atnaujinti administracinės bylos nagrinėjimą ir įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administraciją pateikti teismui sąrašą asmenų, kurie dalyvavo savivaldybės administracijos 2010 metų rugsėjo 15-osios Renginių derinimo komisijos posėdyje.

Pareiškėjai įpareigoti pateikti teismui sąrašą asmenų, kurie šiame posėdyje atstovavo pareiškėjus ir kitus rugsėjo 9-osios Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pranešime nurodytus mitingo organizatorius.

Nustačius asmenis, dalyvavusius Renginių derinimo komisijos posėdyje, VAAT kvies juos liudyti teisme. Atnaujinta byla bus nagrinėjama balandžio 18-ąją numatytame teismo posėdyje.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis neskundžiama.