Pasak valstybės kaltinimą palaikančio Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Mindaugo Barkausko, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad Trakų rajono savivaldybės administracijos Architektūros skyriaus vedėja-rajono vyriausiąja architekte dirbanti A. Kapočienė piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kai dar 2005-ųjų liepą, sukurstyta J. Varnaitės, atgaline data surašė statybos leidimą.

Nustatyta, kad grafoje „statybos objektas“ valstybės tarnautoja vietoj įrašo „kaimo turizmo sodyba – pagrindinis viešbutis su konferencijų turistų maitinimo kompleksu, poilsio nameliai (trys sublokuoti pastatai), pirtis, lauko dujotiekis“ įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis „kaimo turizmo sodyba – turistų apgyvendinimo patalpos su turistų maitinimo kompleksu, poilsio nameliai (trys sublokuoti pastatai), pirtis; lauko dujotiekis“.

Pasak prokuroro, šį statybos leidimą A. Kapočienė patvirtino savo parašu ir atidavė J. Varnaitei.

Sulaukusi reikalingo statybos leidimo J. Varnaitė kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA) ir kaimo turizmo kompleksui gavo 1,3 mln. Lt paramą iš ES struktūrinių fondų: 917 tūkst. Lt sumokėjo ES, o 373 tūkst. Lt – Lietuvos Respublika.

Beje, paramą NMA ūkininkės J. Varnaitės kaimo turizmo kompleksui suteikė ne iš karto – pirminiai dokumentai, kuriuose ji buvo nurodžiusi, jog stato viešbutį, neatitiko reikalavimų. Tik po to, kai verslininkė kreipėsi su skundu į Žemės ūkio ministeriją ir nurodė patikslintus duomenis, jog stato kaimo turizmo kompleksą, jai buvo skirta milijoninė parama.

Kad galėjo būti suklastoti statybos leidimo dokumentai, paaiškėjo tik 2009-ųjų balandžio 30-ąją, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai Trakų rajono savivaldybėje atliko dokumentų poėmį.

A. Kapočienė ir jos sukurstymu kaltinama J. Varnaitė neigia savo kaltę. Tiesa, ūkinininkė pripažino, kad buvo nuvykusi į Trakų rajono savivaldybę ir gavo naują statybos leidimą – esą taip tik buvo ištaisyta klaida.

Teismo pirmininkė architektei: jeigu negerbiate savęs, gerbkite bent teismą

59 metų A. Kapočienei ir 31 metų J. Varnaitei iškeltą baudžiamąją bylą trečiadienį jau ketvirtą kartą atvertė Trakų rajono apylinkės teismo pirmininkė Jolanta Malijauskienė. Nors į iš anksto suplanuotą posėdį atvyko visi proceso dalyviai, tačiau teismas net nepradėjo bylos nagrinėti iš esmės – paaiškėjo, kad architektė nesutaria su jos pačios nusamdytu advokatu Kęstučiu Stungiu.

Moteris teismui pateikė prašymą nutraukti baudžiamąją bylą suėjus senačiai, tačiau su tokia pozicija nesutiko advokatas.

„Pareikštas prašymas man yra staigmena“, – K. Stungys teigė, kad nesutinka su kaltinamosios prašymu ir jam yra pateiktas ultimatumas – arba jis pritaria pareiškimui nutraukti bylą dėl senaties, arba A. Kapočienė bus priversta ieškotis kito advokato.

Teismas kaltinamajai ir advokatui leido susiderinti pozicijas, tačiau po pertraukos paaiškėjo, kad A. Kapočienė ieškosis naujo gynėjo. Beje, jau ne pirmo nuo ikiteisminio tyrimo pradžios.

Pasak valstybės kaltinimą palaikančio prokuroro M. Barkausko, kaltinamoji turi teisę į gynybą, todėl prieštarauti dėl prašymo duoti laiko susirasti naują advokatą „kaip ir nėra kaip“.

Vis dėlto teisėja J. Malijauskienė nebuvo linkusi taikstytis su A. Kapočienės elgesiu ir teisme pareiškė, kad moteris advokatą turi susirasti per savaitę – iki iš anksto suplanuoto kito teismo posėdžio.

„Teismas jūsų veiksmuose pradeda įžvelgti vilkinimą, – A. Kapočienei sakė teisėja. – Jeigu negerbiate savęs, nors ir dirbate atsakingą darbą, bent gerbkite teismą ir proceso dalyvius. Jūsų elgesys yra panašus į sąmoningą bylos vilkinimą“.

Kitas teismo posėdis A. Kapočienės ir J. Varnaitės byloje numatytas kovo 30-ąją. Tada teismas tikisi apklausti jau penktą kartą į teismą atvyksiančius liudytojus.