Laukė, kol atpigs

Prieš kelerius metus iš fizinio asmens I.Šakalienė nusipirko vieną kambarį K.Donelaičio gatvės 12 namo 5 bute.

Kiti du kambariai ir bendrojo naudojimo patalpos – virtuvė bei nedidelis koridorius – priklauso uostamiesčio savivaldybei.

Nors valdininkė, įsigijusi butą, galėjo imtis veiksmų, kad privatizuotų likusius du kambarius, tačiau pirmąjį žingsnį žengė tik praėjusių metų pabaigoje.

Sutapimas – nekilnojamojo turto kainos per tuos kelerius metus nukrito apie 40 proc.

Uostamiesčio savivaldybės Turto skyriuje gimė miesto tarybos sprendimo projektas dėl merijai priklausančių gyvenamųjų patalpų nuomos I.Šakalienei.

Šis sprendimo projektas uostamiesčio politikams buvo pristatytas prieš pat Kalėdas – gruodžio 23-iąją vykusiame miesto tarybos posėdyje. Kai kurie miesto tarybos nariai tikino net neatsimenantys, jog už jį balsavo.

Tačiau posėdžio protokole aiškiai įrašyta, jog politikai vienu balsu nusprendė leisti I.Šakalienei metams išnuomoti du buto, esančio prestižinėje miesto vietoje, greta Skulptūrų parko, kambarius ir bendrojo naudojimo patalpas. Iš viso 44,07 kv. m.

I.Šakalienei nuosavybės teise priklauso 17,03 kv. m ploto kambarys. Visas trijų kambarių buto plotas – 61,1 kv. m.

Ragino nepavydėti

Vakar Finansų ir ekonomikos bei Savivaldybės turto komiteto posėdžiuose pristatytas naujas miesto tarybos sprendimo projektas.

Juo siūloma leisti I.Šakalienei privatizuoti savivaldybei priklausančias gyvenamąsias patalpas, nes valdininkė yra buto bendrasavininkė, tad turi pirmumo teisę nusipirkti ir likusią jo dalį.

Už 44,07 kv. m ploto patalpas iš I.Šakalienės siūloma prašyti 24 300 litų. Tokią kainą esą nustatė nepriklausomi nekilnojamojo turto vertintojai iš Vilniaus, su kuriais uostamiesčio savivaldybė yra sudariusi sutartį dėl vertinimo paslaugų.

"Aišku, kad vertintojai matė tą pastatą, įvertino jo būklę ir nustatė kainą. Namas yra avarinės būklės, ne kartą degęs, langai užkalti, todėl ir patalpų kaina yra tokia, kokia yra", – teigė Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė.

Jai antrino ir Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Alfonsas Bargaila.

"Aišku, kad vieta, kurioje yra namas, labai gera. Bet reikės labai daug pinigų jį suremontuoti. Nepavydėkime", – ragino politikas.

Reali kaina – 130 tūkst. litų

Tačiau valstybinė įmonė Registrų centras pateikė visai kitokį numatyto privatizuoti buto vertinimą nei nepriklausomi savivaldybės samdomi turto vertintojai.

Registrų centro interneto svetainėje juodu ant balto parašyta, kad K.Donelaičio g. 12–5 buto vidutinė rinkos kaina siekia net 130 tūkst. litų.

Tokia kaina įvertintas visas 61,1 kv. m ploto butas, todėl nesunku suskaičiuoti, kad dviejų kambarių, kuriuos savivaldybė nori parduoti, vertė siekia apie 93 tūkst. litų.

"Nustatant vidutinę turto vertę, atsižvelgiama į visus duomenis – namo pastatymo datą, komunikacijų buvimą, statybines medžiagas, aukštą. Duomenys apie šį butą buvo atnaujinti 2006 m., o 2009-aisiais gautas aktas, kad namas yra avarinės būklės", – teigė Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Jis tvirtino, kad nustatant nekilnojamojo turto vertę taip pat įvertinami ir panašūs sandoriai. Pavyzdžiui, lyginama, už kiek parduodami panašioje vietoje esantys, panašios būklės butai.

"Nors šis butas ir yra prastos būklės, tačiau jis yra senamiestyje. Net ir už avarinės būklės butus rinkoje mokami nemaži pinigai", – paaiškino A.Petrošius.

G.Paulikienė teigė, jog Registrų centras nekilnojamojo turto vertę skaičiuoja pagal visai kitą metodiką, todėl savivaldybė valstybės įmonės skaičiavimais nesivadovauja.

Sužinoti, ar I.Šakalienė bute ketina įsikurti, nors gyvena privačiame name miesto centre, vakar nepavyko. Valdininkė šiuo metu atostogauja ir mobiliuoju telefonu neatsiliepia.

Gerumas: prieš 100 m. statytame, avarinės būklės name esantį butą valdininkai savo kolegei I.Šakalienei siūlo leisti nusipirkti beveik keturis kartus pigiau nei jo rinkos kaina.

KOMENTARAS

Genovaitė Paulikienė, Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėja

Dalis K.Donelaičio gatvės 12 namo 5 buto jau seniai priklauso I.Šakalienei. Du šio buto kambariai ir bendrojo naudojimo patalpos priklauso savivaldybei. Pirmumo teisę įsigyti savivaldybei priklausančias gyvenamąsias patalpas turi jų bendrasavininkis. Šiuo atveju – I.Šakalienė. Jai savivaldybei priklausančios gyvenamosios patalpos miesto tarybos sprendimu yra išnuomotos metams, kol bus sutvarkytos privatizavimo procedūros. I.Šakalienė pateikė prašymą patalpas įsigyti, todėl ir yra parengtas miesto tarybos sprendimo projektas dėl jų privatizavimo.

Nekilnojamojo turto ekspertai nustatė numatyto parduoti turto rinkos kainą, todėl už ją patalpos ir turi būti privatizuotos. Gyvenamosios patalpos aukcione negali būti parduodamos. Valstybės politika yra tokia, jog bendrasavininkiai turi pirmumo teisę įsigyti gyvenamąsias patalpas, kad šalyje liktų kuo mažiau būstų su bendromis virtuvėmis. Pastatas, kuriame yra numatoma privatizuoti buto dalis, avarinės baisios būklės. Remontuoti patalpų savivaldybei tikrai neapsimoka, todėl ir nėra kitos išeities, kaip tik jas parduoti. Aišku, galima I.Šakalienei neleisti privatizuoti šių patalpų, bet kam nuo to bus geriau, nes mes net nuomininkų ten negalime įkelti. Tokių privatizavimo atvejų yra ne vienas ir ne du. Yra tokia tvarka ir ji ne nuo pavardės priklauso.