Dėl valdančiosios koalicijos sostinėje derasi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, partijos "Tvarka ir teisingumas" bei Darbo partijos atstovai.

Jeigu šioms partijoms pavyktų susitarti, jos savivaldybės taryboje formaliai turėtų 32 atstovus iš 51.

Dėl bendradarbiavimo tariasi ir buvusio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujama koalicija, Socialdemokratų partija, Rusų aljansas ir Darbo partija. Šis darinys turėtų 27 tarybos narius.

Iš viso Vilniaus miesto savivaldybės taryboje yra 51 narys.

Pirmojo bloko kandidatu į merus įvardijamas konservatorius Raimundas Alekna, antrojo - A.Zuokas.

"Renkamės, kurį kandidatą į merus palaikyti. Kas greičiau suformuos koaliciją, tas gaus ir mūsų parašus", - pirmadienį BNS sakė Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Jis neslėpė, kad derasi su abiem blokais ir teigė nė vienam neteikiąs pirmenybės. Anot V.Uspaskicho, "darbiečių" keliami reikalavimai - vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo postai bei savivaldybės tarybos komitetų vadovų pareigos pagal kvotą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos bei partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderiai kovo pradžioje pasirašė memorandumą dėl bendro darbo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Jam savo pastabas ir papildymus jau yra pateikę konservatoriai.

V.Uspaskichas pabrėžė, kad "darbiečiai" jokio tarpinio dokumento nepasirašys - tik koalicijos sutartį.

A.Zuokas savo ruožtu BNS tvirtino, kad šią savaitę jau turėtų būti pranešta apie būsimos valdančiosios koalicijos sudarymą.

"Pranešime šią savaitę", - teigė jis. Tačiau politikas sakė kol kas negalįs atskleisti daugiau detalių.

Vilniaus socialdemokratų vadovas Romas Adomavičius tvirtino, kad partija "turi apmąstymų" dėl būsimos koalicijos sostinės taryboje ir savo vietos joje, tačiau, anot jo, tikros derybos dar nėra prasidėjusios.

"Konsultacijos apsuko ratą, situacija juda į priekį, bet dar anksti kalbėti apie ką nors konkretaus", - teigė jis.

Naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės taryba į posėdį gali rinktis ne anksčiau kaip balandžio 16-ąją. Prieš ketverius metus tą dieną buvo surengtas dabar jau kadenciją baigiančios tarybos posėdis.

Įstatymas numato, kad pirmąjį naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdį šaukia apygardos rinkimų komisijos pirmininkas ne anksčiau kaip ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinę dieną ir ne vėliau kaip praėjus 7 dienoms nuo ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinės dienos.

Per vasario pabaigoje vykusių savivaldos rinkimų daugiausia - 12 vietų - gavo A.Zuoko ir Vilniaus koalicija. 11 mandatų gavo Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas", dešimt - Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai, aštuonis - Darbo partija, po penkis - Lietuvos socialdemokratų partija bei partija "Tvarka ir teisingumas".