Šiandien prie Vyriausybės rūmų kelios profesinių sąjungų organizacijos rengia protesto mitingą. Jame bus reikalaujama sumažinti mokesčius ir didinti minimalią algą. Planuojama, kad taikioje protesto akcijoje dalyvaus daugiau kaip 2 tūkstančiai iš visos Lietuvos suvažiavusių žmonių.

Akciją atidėliojo tris kartus

Prie Vyriausybės rūmų šiandien vyksiantis profesinių sąjungų mitingas buvo atidėtas mėnesiui dėl paskelbto gedulo mirus vienam iškiliausių Lietuvos poetų Justinui Marcinkevičiui. Anksčiau mitingas buvo atidėtas dar du kartus: dėl gedulo dienų lėktuvo katastrofoje žuvus Lenkijos prezidentui Lechui Kačynskiui ir anapilin iškeliavus Prezidentui Algirdui Brazauskui.

„Tikimės, kad šį kartą į mitingą iš visų regionų suvažiuos per 20 autobusų, o bendras mitinguotojų skaičius sieks apie 2,5 tūkst.“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Būtent po šios profesinės sąjungos mitingo 2009 m. vasario 16 d. prie Seimo kilo riaušės, per kurias dužo parlamento langai.

A.Černiauskas viliasi, kad panaši situacija šiemet nepasikartos. „Kaip paaiškėjo, tas riaušes surengė ne mūsų nariai, o asmenys, kurie profsąjungų veikloje nedalyvauja“, – tikino A.Černiauskas.

Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą mitingui. Tačiau jame negalės dalyvauti daugiau nei 2 250 žmonių. „Jie (savivaldybė) vienam žmogui paskaičiavo po du kvadratinius metrus ir išėjo toks maksimalus leistinas dalyvių skaičius“, – paaiškino A.Černiauskas.
Mitingą taip pat organizuoja Lietuvos darbo federacija (LDF) ir Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“.

Reikalavimų sąrašą įteiks budėtojams

Profesinės sąjungos mitinge reikalaus padidinti minimalųjį darbo užmokestį iki 1 000 litų, sumažinti mokesčius už komunalines paslaugas, mokesčius smulkiajam verslui, grąžinti pensijas į 2008 metų lygį.
„Vyriausybė trečius metus alina krašto žmones periodiškai patikindama, kad tokia politika padės įveikti ekonomikos, finansų ir socialinį sunkmetį, bet tai daro tik žlugdydama smulkųjį verslą, viešąjį sektorių ir skurdindama gyventojus, – teigiama Vydo Puskepalio vadovaujamos Lietuvos darbo federacijos pranešime. – Jau kuris laikas nekinta šalies nedarbą įvardijantys skaičiai – daugiau nei 300 tūkst. bedarbių.“

Visus šiuos aspektus paminėjo ir LPSK pirmininkas A.Černiauskas.

Vidurdienį mitinguotojai rinksis prie Seimo. Protestuotojų eisena Gedimino prospektu pasieks Vyriausybės rūmus ir ten tris valandas bus mėginama prisibelsti iki valdžios. Pasak A.Černiausko, jau suderinta su Vyriausybės budinčiaisiais, kad jiems protestuotojų delegatai įteiks reikalavimų sąrašą.

„Nemanau, kad į mūsų reikalavimus nebus atsižvelgta, o jeigu visgi valdžia neįsiklausys, imsimės protesto akcijų“, – pagrasino jis.
A.Černiauskas apgailestavo, kad žmonės nėra aktyvūs, nes dauguma bijo dalyvauti mitinge baimindamiesi, kad gali būti atleisti iš darbo.

Kasmet milijonas litų

Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad dėl mitingo rūmuose nejaučiama jokios įtampos.

„Mums nėra ko bijoti, nes turime reikalą su solidžiomis organizacijomis ir tikime, kad jos užtikrins saugumą“, – sakė D.Matulionis.
Mitinguotojus viso renginio metu stebės gausios policijos pajėgos, tarp jų bus persirengusių pareigūnų.

Kai kurių profesinių sąjungų atstovai sakė nedalyvausintys mitinge, nes nenori turėti nieko bendra su protesto akcijos organizatoriais, kurie 2009 m. spalį su Vyriausybe pasirašė nacionalinį susitarimą.

„Skaičiau apie tai spaudoje, bet nemanau, kad dėl to mumis galima būtų nepasitikėti“, – sakė A.Černiauskas.

Pagal Socialinio dialogo Lietuvoje stiprinimo programą, kuri bus baigta įgyvendinti šiemet, valdžia „Solidarumui“, LDF ir LPSK kasmet iš biudžeto atseikėdavo 1,4–1,7 mln. Lt. Maždaug pusę šios sumos gaudavo A.Černiausko vadovaujama LPSK.

Protesto akcijos vyksta ne tik Lietuvoje. Europos profesinės sąjungos organizuoja akcijų savaitę, kurios pagrindinis šūkis „Už socialinę Europą, už teisingus atlyginimus, už darbo vietų kūrimą“.

Vyriausybė – visažinė?


Algirdas Sysas, Seimo narys

Vyriausybė nesileidžia į jokias kalbas, todėl žmonių reikalavimai yra pagrįsti. Kitas klausimas, ar jie yra realūs. Keista, kad net darbdaviams pritariant didinti minimalią algą iki 900 Lt, tam priešinasi visažine apsimetanti Vyriausybė. Neabejoju, kad valdantiesiems vienodai šviečia tas mitingas, nes Seime interpeliacijos ministrams praėjo gana ramiai, o rinkimai į savivaldą irgi baigėsi neblogai. Iš dalies sutikčiau, kad reikalavimus pasiekti trukdo profesinių sąjungų vienybės trūkumas. Prieš ketverius metus dvi pasaulinės profesinių sąjungų konfederacijos susivienijo į vieną organizaciją. Lietuvoje, matyt, dar prireiks laiko, kol žmonės susivoks, kad kuo vieningesnis judėjimas, tuo geresnių rezultatų galima pasiekti. Pats dalyvausiu šiame mitinge. Tokių akcijų turėtų būti daugiau, nes pavasarį visoje Europoje profesinės sąjungos paprastai kelia reikalavimus savo valdžiai.

Abejoju organizatorių nuoširdumu

Arvydas Dambrauskas, Lietuvos regioninių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas

Mitingo organizatorių nuoširdumu labai suabejočiau, nes jie tik spekuliuoja gyventojų nusivylimu valdžia. Kaip gali A.Černiauskas reikalauti iš Vyriausybės pelno mokesčio smulkiajam verslui sumažinimo, kai jo paties parašas yra po nacionaliniu susitarimu, kuriame numatoma šį pelno mokestį didinti. Apskritai visų tų trijų organizacijų nuoširdumas man kelia tik nusivylimą, nes jame nėra tikrumo.

Vertinant Vyriausybės veiklą galima sakyti, kad Lietuvoje nebūtų buvę krizės, jei ne trumparegiški Vyriausybės veiksmai. Tai ji sukėlė krizę ir įstūmė žmones į beviltišką situaciją. Vien todėl mes mitinge taip pat dalyvausime ir palaikysime reikalavimus. Juk kartais reikia ir su velniu eiti obuoliauti, kai matai, kad reikalavimai sutampa.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją