"Aktyvumas yra žmonių didelis, suderinome su tam tikromis struktūromis - sakė, kad jei bus truputėlį daugiau, didelės problemos iš to nedarys, jei nebus jokių incidentų", - ketvirtadienį BNS vykusios spaudos konferencijos metu sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Anot jo, iš regionų šiuo metu užsakyta 20 didelių autobusų, dalis mitinguotojų, tikimasi, atvyks ir mažesnėmis transporto priemonėmis. Tačiau daugiausiai manoma sulaukti vilniečių.

"Reikia įvertinti ir tą faktorių, kad labai brangus kuras, ir atvažiuoti žmonėms iš rajonų yra nepaprastai sunku, nes kiekvienas skaičiuoja savo centus ir kooperuojasi. Mūsų didžiausia viltis - kad vilniečiai būtų aktyvūs", - kalbėjo profesinės sąjungos "Solidarumas" pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Šeštadienio vidurdienį mitinguotojai rinksis prie Seimo, nuo jo Gedimino prospektu pajudės Vyriausybės link, kur ir žadamas pagrindinis renginys.

Anot profsąjungų atstovų, mitingo rengėjai turi savo tvarkdarius ir yra pasiruošę imtis priemonių, kad nepasikartotų 2009-ųjų sausio 16-osios įvykiai prie Seimo, kai mitingas baigėsi riaušėmis.

Aldona Jašinskienė, Artūras Černiauskas
"Mes esame pasiruošę, turėjome pamoką, išanalizavome, kas, dėl ko taip įvyko, ir imsimės priemonių, kad tai nepasikartotų. Bet nesame mes visagaliai, ne viskas nuo mūsų priklauso", - dėstė A.Černiauskas.

Profsąjungos mitingą rengia kovo 19 dieną vietoj atšauktos vasario 19-osios protesto akcijos.

Mitingo dalyviai teigia reikalausiantys minimalų darbo užmokestį (MMA) didinti iki 1000 litų, įvesti progresinių mokesčių sistemą, didinti užimtumą taikant įvairius įdarbinimo būdus, sumažinti pridėtinės vertės mokestį būtiniausiems maisto produktams, mažinti komunalinių paslaugų kainas, grąžinti pensijas į 2008 metų lygį, mažinti mokesčius smulkiajam verslui, mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą spaudos leidiniams.

Pasak A.Černiausko, ekonominiai reikalavimai po ilgų diskusijų pasirinkti todėl, kad jie yra "nesunkiai įgyvendinami".

"Vyriausybė dabar labai tolerantiškai žvelgia į verslą, mažindama tam tikrus mokesčius jiems, o biudžeto formavimą visą perkelia ant mažiausias pajamas gaunančių žmonių pečių. (...) Premjeras giriasi, kad krizė baigėsi, einame į pakilimą, kaip tą pakilimą suvaldyti, todėl, mūsų nuomone, pats laikas atsigręžti į paprastus, mažiausias pajamas gaunančius žmones ir padėti jiems, kad ne tik verslas liptų iš krizės, bet ir tas paprastas žmogus liptų iš krizės ir galėtų tinkamai ir oriai gyventi", - kalbėjo jis.

A.Černiausko teigimu, šiuo metu Lietuvoje 300 tūkst. dirbančiųjų gauna minimalią algą, tiek pat šalyje bedarbių.

"Negaliu pasakyti, kad jie gyvena - tik gali egzistuoti, ir tai žiemos metu - galėtinai sunkiai, pasirinkdami, ar mokėti už šildymą, ar eiti pirkti maisto. Tai didžiulė problema, ir ta problema turėtų užsiimti Vyriausybė", - sakė jis.

Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) teigia prie mitingo prisidedanti solidarizuodamasi su regioninės spaudos atstovais, kurie, anot jos, diskriminuojami kitų žiniasklaidos priemonių atžvilgiu neremiant spaudos infrastruktūros plėtros, apkraunant PVM.

"Rajonų spaudoje daugelis redakcijų laikosi ant vieno, dviejų, daugiausia trijų kūrybinių darbuotojų. Jei taip toliau tęsis, liks kaip interneto bloguose po vieną žmogų, ir laikraštis taps jau nebe laikraščiu", - kalbėjo sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Vasario 19-ąją profsąjungos ketino Vilniuje surengti eiseną ir mitingą prie Vyriausybės, tačiau buvo priverstos akciją atšaukti, nes Vilniaus miesto savivaldybė panaikino anksčiau išduotą leidimą mitinguoti.

Savivaldybė savo sprendimą motyvavo šalyje paskelbtu gedulu dėl poeto Justino Marcinkevičiaus mirties. Be to, tą dieną vyko poeto laidotuvės. Mitingo organizatoriams buvo pasiūlyta viena diena nukelti renginį.

Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą atšaukti leidimą profesinės sąjungos apskundė teismui.