ES lėšomis įrengtame Kėdainių pramonės parke bendrovė „K2 LT” krematoriumą pradėjo statyti praėjusių metų liepą. Buvo viliamasi, kad lapkričio ar gruodžio mėnesį pirmoji kremavimo linija jau veiks. Tačiau statyba dėl šaltos žiemos įstrigo.

„Visa įranga jau paruošta ir bus atgabenta kovo pabaigoje. Specialistai iš Vokietijos ją sumontuos maždaug per keturis mėnesius. Paskui bus atliekami bandymai ir kiti būtini darbai. Maždaug po pusmečio krematoriumas turėtų pradėti veikti”, – sakė bendrovės „K2 LT” direktorius Vytenis Labanauskas.

Kėdainių krematoriume bus teikiamos tik kremavimo paslaugos. Jos atsieis apie 1300 litų. Tiesa, besinaudojantiems šiomis paslaugomis teks sumokėti ir pridėtinės vertės mokestį.

Kol krematoriumo statybos Kėdainiuose užsitęsė, idėjos apie panašaus projekto įgyvendinimą jau sklando ir Vilniuje.

Olandų gatvėje esančiuose Vilniaus laidojimo rūmuose, kurių renovavimo darbai prasidės jau netrukus.

„Kol kas tik svarstome galimybę įrengti vieną kremavimo liniją. Atliekame poveikio aplinkai ir kitus reikiamus tyrimus, skaičiuojame, ar tikrai verta investuoti į tokį projektą. Jei nutarsime teikti kremavimo paslaugas, pakaks apie 3 mln. litų investicijų įrangai įsigyti ir sumontuoti. Tokios lėšos turėtų atsipirkti per 3–4 metus. Jei nutarsime imtis šio reikalo, krematoriumas gali pradėti veikti jau rudenį”, – sakė Vilniaus laidojimo rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius.

Savivaldybė sako nieko negirdėjusi apie krematoriumą

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad UAB „Laidotuvių rūmai“ savivaldybei nepateikė jokių prašymų išduoti leidimą statyti krematoriumą Olandų gatvėje.

„Vilniaus miesto savivaldybė buvo parengusi detalųjį planą, kuriame numatė krematoriumo statybą sostinėje. Tačiau 2007 metais, Seimui priėmus krematoriumų steigimo įstatymą, šios minties atsisakyta ir nuspręsta, jog Lietuvoje pakanka vieno krematoriumo. Šiuo metu jis statomas Kėdainiuose“, – sakoma pranešime.

UAB „Laidotuvių rūmai“ miesto savivaldybei yra pateikusi prašymą tik dėl rūmų pirmojo korpuso rekonstrukcijos. Gautame dokumente numatyta naujų vestibiulių įrengimas, išorinių sienų ir stogų šiltinimas, taip pat architektūrinių sprendimų ir inžinerinės įrangos rekonstrukcija.

Vilniaus miesto savivaldybė leidimo laidotuvių rūmų rekonstrukcijai išduoti negalėjo, nes laidotuvių rūmų pirmasis korpusas yra Pavilnių regioninio parko ir Nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijose ir apsaugos zonoje. Minėtai bendrovei buvo rekomenduota gauti specialiuosius paveldosaugos reikalavimų dokumentus ir pastato projekto autoriaus pritarimą. Tik pateikus savivaldybei visų anksčiau minėtų institucijų oficialius sutikimus, bus galima pradėti rengti laidotuvių rūmų rekonstrukcijos projektą.