Patikslinama, jog paieškos ir gelbėjimo komandų, tarp jų gydytojų ir medikų bei konstrukcijų ekspertų, šiuo metu nėra prašoma.

Japonijos vyriausybė padėkojo visoms šalims, pasiūliusioms pagalbą sunkiu metu ir tuo pačiu prašo humanitarinės pagalbos: antklodžių, miegmaišių, mineralinio vandens bei didelių vandens talpyklų.

Europos Sąjungos Monitoringo ir informacijos centras dėl nuolat kintančios situacijos Japonijoje rekomenduoja nesiimti savarankiškų veiksmų siekiant suteikti pagalbą ir praneša, jog ir toliau koordinuos šalių, norinčių ją teikti, veiksmus.

Beje, finansinę paramą Japonijai galima suteikti pervedant lėšas į Raudonojo Kryžiaus atstovybę Lietuvoje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos (VPPV) Visuomenės analizės ir informacijos skyriaus atstovė Vida Šmigelskienė DELFI teigė šiuo metu negalinti pasakyti, ar, reaguodama į Japonijos vyriausybės prašymą, Lietuvą siųs į šią valstybę antklodžių, miegmaišių bei vandens.

„Dabar informacijos yra tik tiek. Šiuo metu yra sprendžiami klausimai dėl pagalbos teikimo, bet kol kas tikslių atsakymų nėra, ieškoma sprendimo būdų“, - teigė pašnekovė, kurios teigimu, šiuo metu vyksta derinimas, be to, būtina įvertinti, ar tai, ko prašo Japonija, Lietuva turi.

DELFI primena, kad nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusiai Japonijai padėti Lietuva buvo pasirengusi siųsti 32 asmenų komandą.

"Lietuva yra pasirengusi padėti Japonijai, yra suformuota 32 narių komanda (...) Komanda turi visą reikiamą įrangą, kuri reikalinga aptikti ir gelbėti griuvėsiuose įstrigusius žmones", - BNS pirmadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Laura Valauskienė.

Komandoje buvo numatyti 26 PAGD atstovai, trys Valstybės sienos apsaugos tarnybos kinologai su paieškos šunimis bei trys medikai.