Dekretą dėl kariuomenės vado apdovanojimo R.Paksas pasirašė kovo 30-ąją.

Įstojimo į Europos Sąjungą išvakarėse atsiimti ordino J.Kronkaitį į Prezidentūrą pakvietė laikinasis šalies prezidentas Artūras Paulauskas.

Apdovanojimų išvakarėse Prezidentūros kanceliarijai generolas majoras atsiuntė raštą, jog atsisako ordino.

"Tegul šis ordinas simboliškai būna skirtas visiems tiems, kurie tikėjo ir atkakliai dirbo, kad Lietuva taptų saugi ir patikima", - sakoma rašte.

Kariuomenės vadas priminė, kad už nuopelnus Lietuvai 2003 metais jam buvo suteiktas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius, todėl mano, kad Lietuvos žmonės jau įvertino jo darbus.

"Atvykdamas į Lietuvą žinojau, kad pats didžiausias apdovanojimas ir mano darbo įvertinimas bus nuoširdus bent vieno partizano "dėkui". Aš jį jau gavau ir daugiau man nieko nereikia nei kaip Lietuvos kariuomenės vadui, nei kaip lietuviui", - laikinajam prezidentui A.Paulauskui skirtame laiške parašė J.Kronkaitis.

Kariškis taip pat patikino, kad apsisprendimas atsisakyti apdovanojimo yra tvirtas ir seniai priimtas, todėl neturi jokių sąsajų su pastarojo pusmečio Lietuvos politiniu gyvenimu.

Dienraščiui J.Kronkaitis teigė į Lietuvą atvykęs dirbti, o ne medalių, todėl tikisi, kad šis jo žingsnis nebus palaikytas demaršu.

Anot generolo majoro, tai neturi nieko bendra nė su vienu prezidentu.

Tačiau kai kurie politikai pradėjo svarstyti, jog atsisakydamas iš A.Paulausko priimti R.Pakso suteiktą ordiną kariuomenės vadas galbūt siekia išsaugoti postą.

J.Kronkaitis neigė, kad šis jo žingsnis gali kaip nors būti susijęs su kadencijos pabaiga ar noru įtikti pirmalaikiuose rinkimuose išrinktam naujam šalies vadovui.

Kariuomenės vadas tvirtino negalvojęs apie galimybę šias pareigas eiti dar vieną kadenciją.

"Septynerius metus dirbau be atostogų, todėl norėčiau pailsėti", - sakė J.Kronkaitis.

Tėvynės sąjunga yra svarsčiusi galimybę J.Kronkaitį įrašyti tarp kandidatų į Seimą. Generolas šių žinių nei paneigė, nei patvirtino.