"Ne vieną kartą sakiau, kad su prezidente ir ministru D. Kreiviu rasime tinkamiausią apsisprendimą. Pagrindinė priežastis pasirenkant naują ūkio ministrą buvo ir paties D. Kreivio nuomonė, šią kandidatūrą aptariau ir su prezidente.

Vienas iš svarbiausių dalykų, be abejo, siekis, kad tie darbai, kurie buvo sėkmingai pradėti D. Kreivio, be jokių pertraukų būtų pratęsiami toliau", - žurnalistams sakė A. Kubilius.

Ministras pirmininkas gyrė R. Žyliaus dvejų metų darbą D. Kreivio komandoje, kur jis kuravo viešuosius pirkimus, valstybinių įmonių pertvarką, inovacijų kūrimą. Be to, 37-erių R. Žylius 1999-aisiais yra dirbęs A. Kubiliaus patarėju, kai šis pirmą kartą buvo premjeru.

"Ir tikrai jau tuo metu demonstravo labai gerą supratimą globalių procesų, kiek svarbios bus inovacijos ir aukštosios technologijos. Man nekilo jokių abejonių būtent dėl jo, kaip būsimojo ministro", - komentavo A. Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pasirašė dekretą dėl ūkio ministro Dainiaus Kreivio atsistatydinimo. Prezidentė atsižvelgė į premjero A. Kubiliaus teikimą.

Ūkio ministro postas susvyravo po to, kai prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė nepasitikėjimą ministru, pažymėdama, kad politikas negali kartu būti ir verslininkas. Tačiau trauktis iš ministro pareigų premjero A. Kubiliaus palaikytas D. Kreivys apsisprendė tik Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai paskelbus, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

R.Žylius valdo 8 proc. "Sveikų produktų" akcijų, yra investavęs į "Klaipėdos naftą" bei "Hewlett Packard"

Į ūkio ministro postą siūlomas ūkio viceministras 37 metų Rimantas Žylius valdo beveik 8 proc. ekologiškų produktų parduotuvių tinklą valdančios įmonės "Sveiki produktai" įstatinio kapitalo.

Jis taip pat yra investavęs į naftos produktų krovos bendrovės "Klaipėdos nafta" bei tarptautinės informacijos technologijų bendrovės "Hewlett Packard Company" akcijas.

Registrų centro duomenimis, R.Žyliui priklauso 7,97 proc. "Sveikų produktų" akcijų. Ūkio viceministras 2009 metais VTEK pateiktoje interesų deklaracijoje nurodė, kad šiai įmonei yra suteikęs 75-100 tūkst. litų dydžio paskolą.

R.Žylius per ūkio ministro patarėją Vytautę Šmaižytę BNS informavo, kad jam taip pat priklauso 0,058 proc. "Klaipėdos naftos" akcijų, kurios kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržoje, ir 0,00003 proc. Niujorko vertybinių popierių biržoje (NYSE) kotiruojamų "Hewlett Packard Company" akcijų.

Iki darbo Ūkio ministerijoje 2009 metais R.Žylius penkerius metus dirbo bendrovėje "Hewlett-Packard".

"Turiu akcijų, bet jautrumas tos situacijos yra labai žinomas, atkreipsiu ypatingą dėmesį į tuos klausimus. Pasikonsultuosiu su teisininkais, ką padaryti, kad tokia situacija neiškiltų", - antradienį žurnalistams sakė ūkio viceministras.

Jis pabrėžė, kad įmonės, kurių akcijų jis turi, "nedalyvauja jokiuose konkursuose".

D.Kreivys posto neteko dėl esą nepakankamai gerai suderintų interesų, kai jis skyrė Europos Sąjungos lėšų dviem mokyklos renovuoti, o šiuos renovavimo konkursus laimėjo ministro motinos iš dalies valdoma įmonė.

Seimo pirmininkė nori "gryno politiko", tačiau R.Žylių vertina kaip tinkamą pasirinkimą

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, jog ūkio ministru ji norėtų matyti "visiškai gryną politiką", tačiau nepeikia į šias pareigas siūlomo viceministro Rimanto Žyliaus kandidatūros.

"Iš tikrųjų šiuo konkrečiu atveju, kai pasiūlytas viceministras R.Žylius, porą metu jis jau dirbo politinio pasitikėjimo pareigūnu. Galbūt norėtųsi visiškai gryno politiko, bet viceministras jau turi patirties ir kaip politikas", - žurnalistams antradienį sakė parlamento vadovė.

Ji sakė teigiamai vertinanti šią kandidatūrą kaip garantuojančią atsistatydinusio Dainiaus Kreivio darbų tęstinumą.

"Kitas dalykas, kur teigiamai vertinčiau šį pasirinkimą, kad bus darbų tęstinumas, ir pirmiausia Viešųjų pirkimų tarnybos stiprinimas ir skaidrumo siekimas, taip pat investicijų pritraukimas, kur tikrai šis viceministras yra padėjęs ir daug savo asmeninių pastangų šioje srityje. Kalbant apie konkrečią viceministro poziciją, tai, manau, kad tikrai tinkamas pasirinkimas", - sakė I.Degutienė.

Į klausimą, ar partijoje neliko kartėlio, premjerui Andriui Kubiliui į ūkio ministro postą siūlant ne partijos kandidatą, Seimo pirmininkė sakė negalinti atsakyti, nes nedalyvaujanti frakcijos veikloje, tačiau sutiko, kad jo gali būti.

"Aš negalėčiau komentuoti, kokia buvo frakcijoj nuotaika šį rytą, nedalyvavau posėdyje, nes nedalyvauju frakcijos darbe. Galbūt ir yra kažkokio kartėlio", - sakė I.Degutienė.

Partijos vicepirmininkė žurnalistams pripažino, jog apie R.Žyliaus kandidatūrą į ūkio ministrus sužinojusi pirmadienį vakare, frakcijos posėdžio išvakarėse.

Premjeras A.Kubilius antradienį patvirtino, jog į ūkio ministro postą siūlo dabartinį ūkio viceministrą 37 metų R.Žylių.

Prieš kelias dienas pasiūlymą gavęs R.Žylius sakė tęsiąs D.Kreivio pradėtos strategijos įgyvendinimą. Kelių įmonių akcijų turintis pretendentas į ministrus sakė konsultuosis su teisininkais, kaip pasielgti, kad išvengtų interesų konflikto.

"Teikiu naują ūkio ministrą, kuris, tikiuosi, ketvirtadienį jau prisieks Seime, Rimantą Žylių, dabartinį ūkio viceministrą, kurį gerai pažįstu jau gerą dešimtmetį", - antradienį po Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdžio žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

R.Žyliaus kandidatūrą jis pristatė frakcijos nariams. A.Kubiliaus teigimu, ji paremta vieningai.

Premjeras teigė į ūkio ministrus pasirinkęs šį kandidatą, nes seniai jį pažįsta, yra drauge dirbę, be to, jis gali be pertraukos tęsti atsistatydinusio ūkio ministro Dainiaus Kreivio pradėtus darbus.

2009 metais VTEK pateiktoje interesų deklaracijoje R.Žylius nurodė turįs tarptautinės bendrovės "Hewlett Packard", "Klaipėdos naftos", "Sveiki produktai" akcijų. 2008-2009 metų deklaracijoje nurodyta, kad pastarajai įmonei jis yra suteikęs 75-100 tūkst. litų paskolą

R.Žyliaus žmona Kristina Vaivadaitė dirba bendrovės "Pedersen and Partners", ieškančios aukščiausio rango vadovų tarptautinėms kompanijoms, generaline direktore.

Ūkio viceministru R.Žylius pradėjo dirbti 2009 metais. Iki tol jis kurį laiką buvo ūkio ministro D.Kreivio visuomeninis konsultantas verslo plėtros klausimais.

R.Žylius iki darbo Ūkio ministerijoje dirbto tarptautinėje informacijos technologijų bendrovėje "Hewlett-Packard", 2000-2001 metais buvo premjero patarėjas, 2001-2002 metais -Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto patarėjas, dirbo verslo konsultacijų ir IT sprendimų bendrovėje "Metasite".

Psichologo išsilavinimą turintis R.Žylius - Žinių ekonomikos forumo tarybos narys ir steigėjas, Elektroninės valdžios koncepcijos sukūrimo iniciatorius ir vienas autorių.