Šalies vadovė anksčiau yra išreiškusi nepasitikėjimą D. Kreiviu.

„Noriu pristatyti jums, tikiu, naująjį ūkio ministrą R. Žylių, dabartinį ūkio viceministrą, kuris, tikiuosi ketvirtadienį jau prisieks Seime. Jį tikrai gerai pažįstu jau gerą dešimtmetį, nes 1999-2000 m. buvo mano patarėjas man būnant ministru pirmininku. Po to kartu kūrėm tokius svarbius visuomeninius darinius kaip žinių ekonomikos forumas, rašėm kartu daug programų, dabar dirbo D. Kreivio komandoje ir tikrai yra pajėgus jau kitą savaitę tęsti tuos darbus, kuriuos D. Kreivys sėkmingai vykdė“, - po frakcijos posėdžio sakė premjeras Andrius Kubilius.

Klausiamas, kodėl pasirinktas kandidatas yra nepartinis, premjeras teigė neskirstąs žmonių pagal partinę liniją, pasak A. Kubiliaus, jam svarbiau yra vertybės bei idėjos. Jis priminė, kad energetikos ministras Arvydas Sekmokas bei finansų ministrė Ingrida Šimonytė taip pat nėra TS-LKD partijos nariai.

Pats R. Žylius po konservatorių-krikdemų frakcijos posėdžio pasakojo, jog siūlymo užimti ministro postą sulaukė prieš keletą dienų. Klausiamas apie būsimus darbus, kandidatas į ministrus teigė, jog pagrindines veiklos kryptis nubrėžė D. Kreivys: „Ministras D. Kreivys padarė labai didelį darbą nubrėždamas strategines kryptis, kaip Lietuvos ekonomika turi keistis, kaip turi keistis viešieji pirkimai, valstybės įmonių valdymas ir taip toliau“.

Pasak R. Žyliaus, pagrindinė jo veikla likusiuosius pusantrų metų bus šių strateginių krypčių ir iškeltų tikslų įgyvendinimas.

Pasiteiravus, ar pats R. Žylius turi kur nors akcijų, kandidatas į ministrus teigė turįs keleto įmonių akcijų, tačiau esą šios įmonės nedalyvauja viešuose konkursuose. Be kita ko, pasak jo, kadangi jautrumas viešiems ir privatiems interesams pastaruoju ypač didelis, tai į tuos klausimus bus atkreiptas ypatingas dėmesys.

„Aš pasikonsultuosiu su teisininkais, kaip padaryti, kad tokia situacija neiškiltų. Noriu labai aiškiai pabrėžti, kad ten, kur turiu akcijų, niekas nedalyvauja jokiuose konkursuose“, - teigė R. Žylius.

R. Žyliaus viešų ir privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad kandidatas į ministrus turi akcijų „Hewlett-Packard Company“, bendrovėje „Klaipėdos nafta“ bei „Sveiki produktai“.

DELFI primena, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, jog ūkio ministras D. Kreivys supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Komisijos nuomone, jis, skirdamas europinę paramą mokykloms, kurių rekonstrukcijos darbus turėjo atlikti su jo motina susijusi bendrovė, neįvykdė įstatymuose numatyto reikalavimo – vengti interesų konflikto ir elgtis, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.

D. Kreivys praėjusią savaitę parašė atsistatydinimo pareiškimą. Antradienį prezidentė patenkino pareiškimą.