Sąžinė negraužia

Rinkimai į parlamentą gali būti surengti todėl, kad Danės vienmandatės apygardos rinkėjai 2008-aisiais į Seimą delegavo Vytautą Grubliauską.

Jis kol kas yra įvardijamas realiausiu pretendentu valdyti uostamiestį. V.Grubliauskas ir pats ne kartą yra sakęs, jog turėdamas šimtaprocentines garantijas tapti Klaipėdos meru tikrai atsisakys Seimo nario mandato.

Po tokio V.Grubliausko sprendimo Danės vienmandatėje apygardoje tektų rengti naujus rinkimus į Seimą.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, surengti rinkimus vienmandatėje apygardoje kainuoja 700–800 tūkst. litų.
Ar V.Grubliausko negraužia sąžinė, jog dėl jo sprendimo gali tekti išleisti tiek mokesčių mokėtojų pinigų?

"Dalyvaudamas savivaldos rinkimuose neslėpiau, kas esu. Žmonės žinojo, kad man atsisakius parlamentaro mandato, teks rengti naujus rinkimus, ir tai kainuos. Rinkėjai pasirinko", – konstatavo parlamentaras.

Seimo nario rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per pusę metų nuo dienos, kai parlamentaras atsisako mandato. Vyriausioji rinkimų komisija rinkimų datą turi paskelbti ne vėliau kaip po 15 dienų nuo datos, kai parlamentaras atsisako mandato. V.Grubliauskui paskutinė diena atsisakyti vietos parlamente yra balandžio 8-oji, jei bus nuspręsta pirmąjį miesto tarybos posėdį rengti balandžio 19-ąją. Vėliau jis įvykti negali.

Kandidatų neįvardija

Nors dar nėra visiškai aišku, ar Danės vienmandatėje apygardoje teks rengti naujus rinkimus į Seimą, kai kurios partijos jau pradeda savo kandidatų paieškas.

"Būtume prasti politikai, jei negalvotume, bet įvardyti kandidatus dar tikrai per anksti", – teigė Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas.

Jis teigė, jog keli partijai priklausantys žmonės jau pareiškė norą tapti kandidatais, tačiau tas vienintelis bus išrinktas skyriaus visuotiniame susirinkime.

"Asmeniškai pats esu nusprendęs rinkimuose į Seimą nedalyvauti, bet gyvenimas yra apvalus", – intrigavo A.Šulcas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Naglis Puteikis teigė, jog apie kandidatus kalbėti dar anksti, nes neaišku, ar rinkimai apskritai įvyks.
"Galvoju, kad apsidžiaugėme per anksti. Dabar panašu, kad valdančiąją koaliciją miesto taryboje sekasi formuoti ne taip jau lengvai", – savo žiniomis dalijosi N.Puteikis.
Vis dėlto jis realiausia pretendente dalyvauti rinkimuose į Seimą įvardijo Zitą Šličytę.
Kitų partijų atstovai tvirtino, jog apie dalyvavimą Seimo rinkimuose galvos tik tuomet, kai taps galutinai aišku, kad jie bus surengti.

Derasi su visais

Kol kas partijos kur kas daugiau dėmesio skiria deryboms dėl vietos valdžios. V.Grubliausko teigimu, formuoti valdančiąją koaliciją kol kas sekasi neblogai. Šiuo metu trys partijos – Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga, "Rusų aljansas" – yra pasirašiusios susitarimą, jog dirbs kartu. Sykiu šios partijos miesto taryboje turės 15 vietų iš 31.

"Kalbamės su visomis partijomis ir kol kas nė viena kategoriškai nepareiškė, jog dirbs opozicijoje. Dabar svarbiausia suderinti rinkimų programas, o tik paskui bus kalbama apie postų dalybas", – teigė V.Grubliauskas.

Jis atskleidė, jog mažiausiai prieštaravimų kyla su po tris vietas miesto taryboje iškovojusiomis Lietuvos socialdemokratų ir Darbo partijomis. Todėl gali būti, kad jos pirmiausia ir bus pakviestos jungtis prie valdančiosios daugumos.

"Šią savaitę jau turėtume pasirašyti ketinimų protokolą ar susitarimą", – į ateitį žvelgė V.Grubliauskas.

Spaudimas: V.Grubliauskui artėja apsisprendimo metas – pasirinkti parlamentaro ar miesto tarybos nario mandatą.


Kandidatai

2008 m. Seimo rinkimų Danės apygardoje I turo rezultatai (proc. nuo dalyvavusių rinkėjų):
Vytautas Grubliauskas (Liberalų sąjūdis) – 24,64
Nerijus Čapas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) – 18,73
Irena Vitkevičienė (Tvarkos ir teisingumo partija) – 12,45
Vidmantas Misis (Tautos prisikėlimo partija) – 10,44
Lilija Petraitienė (Lietuvos socialdemokratų partija) – 5,7
Ivanas Romanovas (Leiboristų partija) – 5,28
Saulius Budinas (Liberalų ir centro sąjunga) – 5
Rimantas Mačiulaitis (Lietuvos lenkų rinkimų akcija) – 4,24
Aldona Staponkienė (Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga) – 3,23
Svetlana Babaš (Lietuvos centro partija) – 2,24

Faktas

700–800 - tiek tūkstančių mokesčių mokėtojų litų gali būti išleista rinkimams į Seimą vienmandatėje Danės apygardoje surengti.