"Iš Užsienio reikalų yra atėjusi informacija, kad Japonija prašo pagalbos, konkrečiai prašo paieškos pajėgų, reiškia kinologų su šunimis. Susitarėme su premjeru, kad, jei reikia, iš valstybės rezervo bus skirta pinigų. (...) Mes iš savo pusės pasakėme jau, kad taip", - BNS penktadienio vakarą sakė Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

"Kol kas mes užsiregistravome ES humanitarinės pagalbos koordinavimo padalinyje, kad mes norime siųsti savo padalinį į Japoniją gelbėjimo ir paieškos darbams. (...) Dabar kamuoliukas turėtų būti ES struktūros, kuri koordinuoja, pusėje", - kalbėjo ministras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovas generolas Remigijus Baniulis BNS sakė, kad į Japoniją būtų siunčiamas 24 žmonių, į kurį įeina ugniagesiai gelbėtojai, pasieniečiai su šunimis, medikai ir logistikos modulis, būrys.

"Mes registruojamės ES pagalbos koordinaciniame centre kaip ir visos ES valstybės, nes pagalba koordinuotai teikiama. Paraišką ką tik išsiuntėme", - teigė R.Baniulis.

"Bėda ta, kad tokiems atstumams mes neturime lėktuvų. Paprastai visa mūsų grupė integruojama į kokį nors kitą būrį. Greičiausiai gali būti lenkų, švedų, suomių. (...) Nuo paskelbimo, kad priima mūsų pagalbą mes turime būti pasiruošę išvykti per 24 valandas", - sakė PAGD vadovas.

Pasak jo, padėtis Japonijoje rodo, jog pagalbos gali reikėti kelias savaites. Lietuvos gelbėtojai būtų siunčiami dviem savaitėms.

Tikslesnė informacija su gelbėtojų siuntimu susijusi, anot jo, turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Pasak naujienų agentūros Reuters, penktadienį kilęs stipriausias Japonijos istorijoje žemės drebėjimas ir jo sukeltas cunamis nusinešė mažiausiai 1 tūkst. žmonių gyvybes.

8,9 balų drebėjimas sukėlė cunamį, kurio bangų aukštis siekė 10 metrų.