Kaip žinoma, praėjusiuose savivaldos rinkimuose Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ Vilniuje iškovojo 11 mandatų – vienu mažiau nei rinkimus sostinėje laimėjusi Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija.

Trečiadienį partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas ir V. Tomaševskis pasirašė memorandumą dėl bendro darbo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

Manoma, kad iš viso galimi trys koalicijų variantai: pirmasis - „zuokininkų“, socialdemokratų, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“, antrasis – konservatorių, lenkų ir rusų bloko bei „tvarkiečių“, trečiasis – lenkų ir rusų bloko, „tvarkiečių“, Darbo partijos bei socialdemokratų.

Pasisakytų už tiesioginį valdymą Vilniaus krašte

Vienas DELFI skaitytojas signataro teiravosi, ar šiandien neprarandamas Vilniaus kraštas. „Mano galva, jis jau senokai tik nominaliai vadinamas Lietuvos regionu, ten savivaliauja LRA aktyvistai, prižiūrimi, kaip ir per pastaruosius rinkimus, Lenkijos parlamentarų“, - kalbėjo R. Ozolas.

Pasak R. Ozolo, kažkada Sąjūdžio ir pirmaisiais nepriklausomybės metais, kai Vilniaus ir Šalčininkų rajonai norėjo jungtis prie Maskvos ir buvo numatyti net perėjimo punktai, nepabijota įvesti tiesioginio valdymo.

„Jeigu reikalai klostysis kaip dabar, aš būsiu už tai, kad mes tą akciją pakartotumėme ir taip pradėtume aiškintis savo santykius su Lenkija. Kiek gali Lenkijos užsienio reikalų ministras nurodinėti Lietuvai, ką ji turi padaryti kaip namų darbus, kad jis malonėtų čia atvažiuoti?“, - retoriškai klausė signataras.

R. Ozolas sulaukė skaitytojų klausimų, ar nereikėtų uždrausti steigti partijas tautiniu pagrindu. Pasak signataro, dėl partijų tautiniu pagrindu jau seniai reiškiamas nepasitenkinimas. Visų pirma tas nepasitenkinimas buvo išreikštas lietuvių tautininkų adresu.

„Nei dėl lenkų, nei dėl rusų partijų steigimo tautiniu pagrindu iš visuomenės pusės nepasitenkinimo nesusilaukta. Manau, kad tai yra šiuo laikinio politinio korektiškumo rezultatas, o šį politinį korektiškumą aš laikau politinio neįgalumo reiškimosi būdu. Klausimas apie partijas tautiniu pagrindu turi būti išspręstas“, - kalbėjo filosofas.