Profsąjunga pranešė išsiuntusi kreipimąsi į vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, prašydama sustabdyti esą neteisėtai vadų ugniagesiams daromą spaudimą, o nustačius kaltuosius - juos nubausti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PADG) atstovai atmeta kaltinimus dėl spaudimo, bet pripažįsta, kad taupymo planas einant nemokamų atostogų ir neprašant išmokų egzistuoja.

Anot susivienijimo vadovo Sauliaus Džiauto, vadovai, žinodami, kad raštu raginti ugniagesius sudaryti nemokamų atostogų grafiką neteisėta, tai daryti spaudžia žodžiu. Be to, esą reikalaujama du procentus nuo pajamų mokesčio pervesti į tam tikras sąskaitas.

Elektroniniu paštu pareigūnams neva siunčiama informacija, kad įstatymu numatytos išmokos bus mokamos pareigūnams tik iki 7 kategorijos, kai kuriose apskrityse visi viduriniosios grandies pareigūnai verčiami neteikti prašymų priklausančioms išmokoms.

"Taip pat yra apskričių, kuriose ugniagesiai, auginantys du vaikus iki dvylikos metų, verčiami neteikti prašymų suteikti "mamadienius", - rašoma antradienį išplatintame ugniagesių profesinės sąjungos pranešime.
Anot jo, pareigūnai bijo, kad nepaklusus vadams, jie gali sulaukti atestacijų, trukdymo kilti karjeros laiptais ar net atleidimo.

PAGD Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Giedrius Bagdonas BNS antradienį sakė, kad departamentas priverstas taupyti lėšas, nes 2011 metams patvirtintas per mažas biudžetas, darbo užmokesčiui trūksta 6,5 mln. litų.

"Ėmėme taikyti įvairias taupymo priemones. Apskaičiavome, kad jeigu per pirmąjį pusmetį visi ugniagesiai išeitų vienos dienos nemokamų atostogų, o tie, kurie nedirba pamainomis - trijų dienų, sutaupytume 1,7 mln. litų", - dėstė G.Bagdonas.

Jis pabrėžė, kad departamento darbuotojai jau ima nemokamas atostogas. Pavyzdžiui, antradienį jų buvo paėmęs PAGD direktorius Remigijus Baniulis.

Be to, pernai ir užpernai sutikus profesinei sąjungai ugniagesiai gelbėtojai neprašė kompensuoti kelionės į darbą ir namus išlaidų. Tai kasmet leido sutaupyti 1,5 mln. litų.

"Jeigu ir šiemet taip būtų, sutaupytume dar 1,5 mln. litų", - tvirtino PAGD atstovas.

Anot jo, nesiėmus taupymo priemonių, reikėtų atleisti 200 žmonių.
Penktadienį PAGD vadovybė buvo susitikusi su Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos vadovais, kurie, G.Bagdono teigimu, pasiūlė ir savų taupymo būdų. Tuo metu su Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo lyderiais kalbėti esą sudėtinga.

PAGD Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas pabrėžė, kad eiti nemokamų atostogų pareigūnai skatinami gera valia, esą joks spaudimas jiems nedaromas.

PAGD duomenimis, valstybinėje priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje iš viso dirba beveik 5000 žmonių, iš jų - 3739 vidaus tarnybos pareigūnai bei 1221 valstybės tarnautojas ir darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį.