Kaip praneša ELTA, VRK taip pat nusprendė nutraukti R. Pakso pateiktų parašų rinkimo lapų tikrinimą. Už tokį sprendimą 10 VRK narių balsavo vienbalsiai.

Atsisakymą R. Paksą registruoti kandidatu į Prezidentus VRK grindžia Seimo šią savaitę priimta nauja Prezidento rinkimų įstatymo nuostata, kuri numato, jog Prezidentu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo jo pašalinimo iš pareigų ar mandato panaikinimo praėjo mažiau kaip 5 metai.

"Priėmus minėtą Prezidento rinkimų įstatymo nuostatą, atsirado draudimas R. Paksui būti renkamam Prezidentu, kadangi nuo jo pašalinimo apkaltos proceso tvarka iš užimamų pareigų praėjo mažiau kaip 5 metai", - rašoma VRK sprendime.

R. Paksas yra pateikęs VRK 27 tūkst. jį remiančių piliečių parašų, vėliau dar papildomai - per 4,5 tūkst. parašų. VRK, anot jos pirmininko Zenono Vaigausko, yra pradėjusi tikrinti šiuos parašus. Patikrinus didesniąją dalį, preliminariai tikrais pripažinti apie 22 tūkst. parašų. Tačiau baigti šios parašų tikrinimo procedūros VRK negali, nes atsidurtų teisinėje aklavietėje.

Pasak Z. Vaigausko, pagal įstatymus, patikrinusi parašus ir pripažinusi, jog reikiamas skaičius - 20 tūkstančių - parašų yra surinkti, VRK privalėtų per 24 val. registruoti šią sąlygą įvykdžiusį pretendentą kandidatu.

R. Pakso kandidatūrą iškėlę liberaldemokratai žada jau pirmadienį apskųsti tokį VRK sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui, kartu siūlydami jam iš karto kreiptis išaiškinimo į Konstitucinį Teismą (KT).

Tuo tarpu Konstitucinis Teismas penktadienio popietę gavo grupės parlamentarų prašymą ištirti nušalintojo Prezidento Rolando Pakso politinę karjerą varžančias įstatymo pataisas.

Liberaldemokratų inicijuotame kreipimesi, po kuriuo yra 29 parlamentarų parašai, prašoma ištirti, ar Seimo priimtos Prezidento rinkimų įstatymo pataisos, užkertančios kelią apkaltos būdu iš Prezidento pareigų pašalintam Prezidentui penkerius metus kandidatuoti į šalies vadovo postą, neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip Eltą informavo Konstitucinio Teismo atstovė spaudai Ramunė Sakalauskaitė, Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris paskyrė teisėją, kuriam pavesta atlikti parengiamuosius veiksmus. Po to bus sprendžiama, ar Seimo narių prašymas bus priimtas nagrinėti Konstituciniame Teisme, ar to bus atsisakyta.

Atstovės spaudai teigimu, Konstitucinio Teismo sprendimas veikiausiai bus priimtas pirmadienį.

Jei liberaldemokratų prašymą Konstitucinis Teismas priimtų nagrinėti, pataisų galiojimas nenutrūktų ir jos liktų barjeru R. Pakso ketinimams dalyvauti rinkimuose. Savo eilės Konstituciniame Teisme šiuo metu laukia 76 prašymai.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas yra išreiškęs viltį, kad artėjantiems rinkimams svarbų prašymą Konstitucinis Teismas išnagrinėtų greičiau negu įprasta.

Šią savaitę liberaldemokratai taip pat nesėkmingai bandė inicijuoti Seimo nutarimą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, kuris kartu sustabdytų Prezidento rinkimų įstatymo pataisos galiojimą.

Pasak liberaldemokratų frakcijos Seime seniūno Henriko Žukausko, pirmadienį Seimo seniūnų sueigai vėl bus siūloma įtraukti minėto Seimo nutarimo projektą į antradienio posėdžio darbotvarkę.

"Aš manau, kad mes dar grįšime į VRK posėdį ir iki gegužės 18 dienos mūsų kandidatas bus registruotas rinkimuose", - žurnalistams sakė H. Žukauskas.

Naujosios sudėties VRK nariai pabrėžė, jog prieštaravimus tarp Konstitucijos ir atskirų įstatymų sprendžia ne jie, o tik Konstitucinis Teismas. VRK narys teisininkas Julius Jasaitis atmetė ir R. Pakso atstovų priekaištus, esą sprendimą dėl R. Pakso neregistravimo VRK priima skubotai.

"Skubėjimas pagrįstas tuo, kad jei VRK padarytų klaidą, ją dar spėtų ištaisyti teismas", - VRK posėdyje penktadienį kalbėjo J. Jasaitis.

Pats R.Paksas VRK sprendimą laiko neteisėtu ir mano, kad jis bus apskųstas teismui. Nepriklausomai nuo teismo sprendimo, atstatydintas Prezidentas ketina pradėti susitikimus su rinkėjais savivaldybėse, vesti liberaldemokratus į Europarlamento bei Seimo rinkimus.

Pasak R. Pakso, šią savaitę Seime priimta Prezidento rinkimų įstatymo pataisa, draudžianti per apkaltą atstatydintam Prezidentui 5 metus būti renkamam, neatitinka Lietuvos Konstitucijos. Kita vertus, atstatydinto Prezidento įsitikinimu, pagal teisės normas jam minėta pataisa neturėtų būti taikoma, nes ji buvo priimta jau po to, kai VRK išdavė parašų rinkimo lapus.

"Aš manau, kad VRK, neregistruodama manęs kandidatu, pažeidžia įstatymą, nekalbant apie patį įstatymą, kuris prieštarauja Konstitucijai. Tai yra ne mano, tai autoritetingų teisininkų nuomonė, kurie sako nežiną, kaip studentams aiškinti veiksmus, kuriuos dabar daro Seimas. Įstatymas nei vienoj valstybėje negalioja atbuline data. Jei VRK patvirtino mano kandidatūrą, priėmė daugiau kaip 20 tūkstančių parašų, tai vienintelis VRK uždavinys - patikrinti parašus ir registruoti mane kandidatu", - sakė penktadienį R. Paksas.

Sekmadienį Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, bus surengtas liberaldemokratų ir R. Pakso susitikimas su rinkėjais, o nuo pirmadienio tokie susitikimai prasidės rajonuose.