Per Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę uostamiestyje siūloma išsilaisvinti nuo "užantyje nešiojamų akmenų" – pykčio politikams, valdžiai, kaimynui ar darbdaviui.

Kiekvienas miestelėnas kviečiamas atnešti savo akmenį į Atgimimo aikštę, kur bus statoma vilties ir tikėjimo skulptūra "Laisvės žiburys".

Čia Lėlių teatro įrengtoje dekoravimo studijoje kiekvienas galės savo akmenį nudažyti, užrašyti linkėjimą, komentarą ar tiesiog savo vardą.

Kaip sakė Renginių centro direktorius Marius Tumšys, šiuo simboliniu veiksmu žmonės pirmiausia bus skatinami atsikratyti įtampos ir slegiančių minčių, nes tik be pykčio įmanoma kurti šviesią ateitį.

Iš trispalvių žmonių suneštų akmenukų bus statoma 3 metrų skulptūra "Laisvės žiburys". Karkasą iš metalinių ažūrinių detalių jam sukurs kalvis Andrius Janulis.

Klaipėdiečių prašoma atsinešti ne didesnių nei 10 cm skersmens akmenų, kad šie tilptų į skulptūrą. Žiburys iš apačios bus apšviestas, tad įspūdingo reginio tikimasi ir sutemus.

Per žiburio atidengimą skambės jaunos atlikėjos Bjelle daina "Brolužis".

Iš akmenų sudėtas "Laisvės žiburys" Atgimimo aikštėje stovės, kol bus užpildytas. Koks bus galutinis rezultatas, priklausys nuo pačių klaipėdiečių. Vėliau bus svarstoma, kur būtų galima panaudoti šią skulptūrą.

Atgimimo aikštėje plevėsuos 21 vėliava – būtent tiek šiemet sukanka nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventės Klaipėdoje programa

12 val. – Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje Mišios "Už jaunąją Lietuvą". Dalyvauja Klaipėdos dekanato kunigai.

14.30 val. – jaunimo eitynės "Mano akmuo" nuo Klaipėdos universiteto miestelio, Herkaus Manto g. 84.

15 val. – skulptūros "Laisvės žiburys" atidengimas Atgimimo aikštėje. Renginyje dalyvaus Klaipėdos lėlių teatras, atlikėjai Bjelle ir PeRu, Guoda Isado, studija "Isado" (vadovai Ingrida ir Tomas Araškevičiai).

16 val. – Klaipėdos žvejų rūmuose liaudiškos muzikos ir šokių festivalis-koncertas "Gintaro laše mano Lietuva". Bilietas į koncertą kainuos simbolinius penkis litus. Koncerte dalyvaus Lietuvos vaikų ir jaunimo centro liaudies muzikos ir šokių ansamblis "Ugnelė" iš Vilniaus, Gargždų kultūros centro šokių ir dainų ansamblis "Minija", Klaipėdos jaunimo centro tautinių šokių ansamblis "Vijurkas", Žvejų rūmų tautinių šokių kolektyvas "Vėtra" ir Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos choreografijos skyriaus moksleiviai.