Kaip pranešė LNK televizijos žinių tarnyba, susidariusią situaciją, kai per mėnesį buvo užpulti, sumušti ir apiplėšti penki NATO kariai, aptarė Vilniaus ir Šiaulių policijos, prokuratūros, Valstybės saugumo departamento ir kariuomenės atstovai.

Nutarta, kad Šiaulių policija nuolaidžiauja NATO atstovams, nes gaunama anoniminių pranešimų, kad girti kariškiai nekultūringai elgiasi kavinėse, bet yra nebaudžiami.

"Jeigu matysim, kad NATO kariškiai padauginę išgerti, kelia grėsmę sau ar kitiems, bus policijos reaguojama", - sakė Policijos departamento patarėjas Algirdas Stončaitis.

Anot pranešimo, jeigu kariškai girti pasirodys viešoje vietoje, jiems bus surašyti administraciniai teisės pažeidimų protokolai. Kareivius baus karo policija. Netrukus Šiauliuose bus dislokuotas karo policijos padalinys. Kol kas šių pareigūnų Šiauliuose tik du.

"Respublikos" žiniomis, viena iš specialiųjų tarnybų iškeltų versijų teigia, kad NATO kariai užpuldinėjami planinga. Įtariama, kad tai gali būti Rusijos spec.tarnybų darbas.

Policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius vakar "Respublikai" patvirtino, kad tokia versija yra iškelta. Pasak V.Grigaravičiaus, trečiadienį Šiauliuose įvykusiame Policijos departamento ir kitų specialiųjų tarnybų atstovų susitikime buvo teigiama, kad ši versija nepasitvirtino.

LNK žiniomis, nuo chuliganų nukentėję penki Belgijos ir Danijos kariai sugrąžinti į tarnybą savo tėvynėje. Dviejose bylose nustatyti įtariamieji. Policija atmeta, kad užsieniečiai kariai persekiojami organizuotai.

Po užpuolimų drausmę sugriežtino ir sąjungininkų karinė vadovybė. Šiauliuose tarnaujantiems kariams nurodyta nevaikščioti po vieną ir grįžti į gyvenamąją vietą iki vidurnakčio.

Zoknių oro uoste dislokuotus keturis Belgijos karališkųjų oro pajėgų naikintuvus "F-16" aptarnauja 48 Belgijos kariai, bazėje taip pat dislokuoti 22 Danijos ir 3 Didžiosios Britanijos atstovai.

Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, sąjungininkų KOP lėktuvai Baltijos šalių oro erdvėje atlieka oro policijos funkciją.