"Tam galėtų būti daugelis priežasčių. Aš manyčiau, kad viena iš priežasčių yra ta, kad 2007 metų rinkimuose mūsų sąrašą vedė prezidentas Rolandas Paksas. Kaip dabar puikiai žinote, šituose rinkimuose jis to negalėjo daryti. Ir aš esu tikras, kad 2012 metais jis Seimo rinkimuose vėl galės tai daryti ir tada bus kitoks rezultatas", - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė partijos pirmininko pavaduotojas Romas Jankauskas.

2007 metais tvarkiečiai Vilniuje gavo 14 mandatų, šiuose rinkimuose - penkis. Tačiau, politiko nuomone, ir kitos partijos Vilniuje pasirodė blogai, nei daugiausiai balsų susirinko Artūro Zuoko vedama nepriklausomų kandidatų koalicija.

Pasak R.Jankausko, per 20 mandatų lyginant su ankstesniais rinkimais savivaldybėse Lietuvos mastu "tvarkiečiai" prarado ir dėl to, kad į rinkimus ėjo su gražia, bet per ankstyva idėja.

"Mes į šituos rinkimus ėjome su idėja, idėja grąžinti valdžią žmonėms, mes nesakėme jokių nerealių pažadų, kad šilumos kainos 20 proc. sumažės arba atlyginimai išaugs iki 6 tūkst. litų. Gal ta idėja buvo šiek tiek ankstyva, bet, aš manau, kad ji yra gyvybinga ir jinai bus "vežanti", kai reikės idėjos", - dėstė partijos atstovas.

Jo teigimu, partija iškovojo 156 mandatus, 2007 metais jai atiteko 181 mandatas.

"Šiandien mes savivaldybių rinkimuose dalyvaudami turime 156 mandatus ir esame stabiliai įsitvirtinę tarp keturių didžiausių Lietuvos partijų", - pastebėjo jis.

R.Jankausko teigimu, dėl merų postų "tvarkiečiai" derasi keturiose ar penkiose savivaldybėse.

Beveik prieš septynerius metus R.Paksas per apkaltos procesą buvo pašalintas iš prezidento posto, Konstituciniam Teismui konstatavus, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Seimas įstatymu jam apribojo galimybę jam būti renkamam į Seimą, vėliau ir į savivaldybę.

Europos Žmogaus Teisių Teismas sausio pradžioje paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, uždrausdama R.Paksui būti renkamam į parlamentą. Anot jo, įstatyme įtvirtintas "nuolatinis" ir "neatšaukiamas" draudimas yra neproporcingas.

Vyriausybėje sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta išanalizuoti galimus Strasbūro teismo sprendimo vykdymo būdus, išskirti ir įvertinti galimas alternatyvas, parengti apibendrintus pasiūlymus ir iki gegužės 31 dienos pateikti savo išvadas Vyriausybei.