Į Karinių oro pajėgų vado pareigas E.Mažeikis buvo paskirtas praėjusių metų vasarą, kai Generalinė prokuratūra nutarė, kad ankstesnė byla kariškiui buvo nutraukta pagrįstai.

Bet kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, panoro išsiaiškinti, ar iš tikrųjų švarus pulkininko munduras, tokį prokuratūros sprendimą apskundė teismui, o šis bylą atnaujino.

2002 metais Šiaulių pirmojoje aviacijos bazėje Zokniuose, kur dabar leidžiasi NATO lėktuvai, buvo pasigesta betoninių plokščių.

Krašto apsaugos ministerijai atlikus tyrimą paaiškėjo, kad dar 1999 metais Pirmosios aviacijos bazės tuometis vadas E.Mažeikis uždarajai akcinei bendrovei Šiaulių aerouostui, planavusiam steigti laisvąją ekonominę zoną, perdavė 198 gelžbetonines plokštes.

Šios plokštės dar nuo sovietinių laikų buvo sumontuotos lėktuvų stovėjimo aikštelėje. Formali jų perdavimo saugoti priežastis - kariuomenė neturi pakankamai kareivių, galinčių saugoti teritoriją.

2002 metais Zokniuose šių plokščių rasti nepavyko, teisėsaugos pareigūnai jas aptiko vietinių gyventojų kiemuose. Šie žmonės teigė, kad plokštes įsigijo iš nepažįstamų asmenų.

Kariuomenė nuostolius įvertino 46 tūkst. litų, nors iš tiesų ši žala daug didesnė, nes plokščių vertė niekada nebuvo indeksuojama.

Pinigų už dingusias plokštes negali atiduoti ir Šiaulių aerouostas, nes šiai bendrovei yra iškelta bankroto byla.

Be to, nebuvo gautas tada reikalingas Vyriausybės sutikimas dėl karinio turto perdavimo.

Šiai istorijai iškilus į viešumą, E.Mažeikio, kuris dar 2000 metų gegužės 15 dieną tapo Karinių oro pajėgų vadu, apklausti nepavyko. 2002 metų vasarą pulkininkas išvyko mokytis į JAV.

Karo policija, tyrusi šią bylą, nutarė komandiruoti savo pareigūną į JAV, kad apklaustų studijuojantį pulkininką. Surinkta medžiaga buvo perduota Šiaulių rajono apylinkės prokuratūrai.

Praėjusių metų gegužės mėnesį šią baudžiamąją bylą Šiaulių rajono apylinkės prokuratūros stažuotojas nutraukė, nenustatęs E.Mažeikio veiksmuose nusikaltimo sudėties. Tokį sprendimą patvirtino ir Generalinė prokuratūra.

"Ankstesnis tyrimas, kurį atliko prokuratūra, nenustatė jokio nusikaltimo.

Aš parašiau skundą teismui, prašydamas atnaujinti bylą. Noriu įsitikinti, kad tyrimas iš tiesų buvo objektyvus. Jei kariškis iš tiesų yra kaltas, jis turi atsakyti pagal įstatymus", - dienraščiui sakė J.Kronkaitis.

J.Kronkaitis sakė nieko nežinąs apie dabartinį šios bylos tyrimą, kurį atlieka karo policija, pavaldi kariuomenės vadui.

"Mano domėjimąsi byla būtų galima vertinti kaip spaudimą pareigūnams", - teigė kariuomenės vadas.

Klaipėdos apylinkės skyriaus prokuroras Vytautas Agintas, kuruojantis šios baudžiamosios bylos tyrimą karo policijoje, dienraščiui teigė, kad iš Šiaulių aviacijos bazės yra paimti dokumentai ir atliekama jų revizija.

Jei E.Mažeikiui būtų pareikšti įtarimai, bus sprendžiama, ar prašyti, kad teismas pulkininką nušalintų nuo pareigų, kol atliekamas ikiteisminis tyrimas.

"Kol kas nėra duomenų, kad E.Mažeikis trukdytų šios bylos tyrimui", - sakė V.Agintas.

Praėjusių metų pavasarį grįžęs iš mokslų Amerikoje, pulkininkas E.Mažeikis buvo įrašytas į kariuomenės rezervą.

Dienraščio žiniomis, Krašto apsaugos ministerijai spaudimą darė prezidento R.Pakso patarėjai, siūlydami E.Mažeikį skirti Karinių oro pajėgų vadu, nors tuomet dar vyko tyrimai dėl dingusių plokščių.

Įtariama, kad toks spaudimas galėjo būti daromas R.Pakso dosniausio rėmėjo "Avia Baltikos" vadovo Jurijaus Borisovo prašymu, kuris iš KOP galėjo tikėtis gauti pelningų užsakymų.

2001 metais, kai KOP vadovavo E.Mažeikis, "AviaBaltika" karinėms oro pajėgoms pardavė sraigtasparnių Mi-8 menčių komplektus. Tuomet buvo įsigyti 4 komplektai, už kiekvieną jų buvo sumokėta maždaug po 150 tūkstančių JAV dolerių.

Kariškiai, nenorėję skelbti savo pavardžių, dienraščiui teigė, kad ši įsigyta technika buvo prastos kokybės, nors oficialiai tokios išvados ir nebuvo surašytos.

Generalinei prokuratūrai patvirtinus sprendimą nutraukti bylą E.Mažeikiui, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius jį paskyrė Karinių oro pajėgų vadu.

Ministras dienraščiui neigė patyręs spaudimą iš Prezidentūros dėl E.Mažeikio skyrimo KOP vadu.

L.Linkevičius pridūrė pulkininkui dėl tarnybos jokių priekaištų pareikšti negalintis.

"Mano sąžinė visiškai švari, nesu padaręs jokio nusikaltimo", - teigė E.Mažeikis, sužinojęs, kad jam atnaujinta baudžiamoji byla.

KOP vado teigimu. 1999 metais, kai jis vadovavo Zoknių aviacijos bazei, su Šiaulių aerouostu buvo pasirašyta pasikeitimo plokštėmis sutartis.

Pulkininkas tikino tuomet dėl šio sandorio kreipęsis į Krašto apsaugos ministeriją, bet jokio atsakymo negavęs.

E.Mažeikis pripažino, kad studijuodamas Amerikoje buvo apklaustas kaip įtariamasis.

Kalbėdamas apie 2001 metais pirktas sraigtasparnių mentes iš "Avia Baltikos", pulkininkas aiškino, kad tai buvo ne viešasis konkursas, o pirkimas iš vienintelio šaltinio.

Šiam sandoriui pritarė tuometė R.Pakso vadovauta Vyriausybė, o siūlymą pateikė kariuomenės vadas J.Kronkaitis.

E.Mažeikis teigė asmeniškai pažįstąs tiek "Avia Baltikos" vadovą J.Borisovą, tiek "Helisotos" vadovą Josifą Legenzovą. Karinėse oro pajėgose ne vieną konkursą yra laimėjusi ir "Helisota".

E.Mažeikiui keista, kad jis buvo skiriamas KOP vadu, tam neprieštaravo kariuomenės vadas J.Kronkaitis, o vėliau generolas kreipėsi į teisiną prašydamas atnaujinti ikiteisminį tyrimą.

"Liepos mėnesį turėtų būti skiriamas naujas kariuomenės vadas. Gal kai kas mano, kad aš pretenduoju į šį postą, ir taip su manimi norima susidoroti", - svarstė E.Mažeikis.