Tačiau Kazokiškių bendruomenės dalis nepritaria šio sąvartyno įrengimui ir ragina Aplinkos ministeriją stabdyti tokio projekto įgyvendinimą. Tam nurodomi motyvai - Kazokiškėse ir jų apylinkėse yra gausu urbanistinės, architektūrinės, archeologinės, etninės ir kraštovaizdinės vertės kultūros paveldo objektų bei jų sankaupų. Šios apylinkės yra trijų Lietuvos valstybės senųjų sostinių prieigose.

Antradienį Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas po pasitarimo dėl Kazokiškių sąvartyno įrengimo pareiškė, jog vieta nebus keičiama. Išklausęs argumentus, kodėl Kazokiškėse sąvartynas neturėtų būti įrengtas, Premjeras teigė, jog priekaištai neturi pagrindo. Kalbos dėl "ekologinės bombos" nėra pagrįstos jau vien todėl, kad šiuo metu yra parengta tik studija, tačiau dar nėra techninio projekto.

Pasak Premjero, techninis sąvartyno projektas turi būti pristatytas Vyriausybei ir detaliai aptartas. Jis turi atitikti visus ES reikalavimus, projekte turi būti numatytas atliekų rūšiavimas, kokiu pavidalu atliekos pateks į sąvartyną, kokiais keliais bus atvežamos. Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad turi būti sukurta moderni atliekų surinkimo ir transportavimo sistema.

Planuojamas įrengti Kazokiškių sąvartynas - tai tik vienas iš Vilniaus regiono atliekų tvarkymo sistemos projekto, finansuojamo ISPA 2002 m. lėšomis, komponentų. Bendra projekto vertė - beveik 21 mln. eurų.

Pasirinktai vietai pritarė Elektrėnų savivaldybė, vėliau - Aplinkos ministerija. Seimo kontrolierė, gavusi iniciatyvinės grupės skundą, konstatavo, kad gyventojų skundai nepagrįsti, Kultūros ministerija pareiškė, kad sklypas nepatenka į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją bei apsaugos zonas. 2002 m. Europos Komisija taip pat pritarė šiam sąvartyno įrengimo projektui ir skyrė 10,5 mln. eurų paramą.

Pasitarime pas Premjerą dėl Kazokiškių sąvartyno statybos dalyvavo aplinkos ministras Arūnas Kundrotas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė bei Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Alfonsas Macaitis.