Anot D. Jankausko, dar nėra priimtas galutinis sprendimas ar bus pasirinktas taškų, ar virtualių sąskaitų sistema, tačiau taškų sistema pranašesnė, nes galėtų padėti aiškiai projektuoti ateitį būsimiems pensininkams.

„(Tai būtų) galimybė matyti savo būsimą pensiją ir kokios ateities tikėtis santykyje su būsimu vidutiniu darbo užmokesčiu. Būsimą pensijų sistemą projektuojame tokią, kuri bus skaidri, aiški, jau dabar būsimi pensininkai žinos, kokią senatvės pensiją jis turės“, - po komitetų posėdžio, kur buvo svarstoma pensijų reforma, Seime žurnalistams sakė D.Jankauskas.

Anot ministro, tokia sistema leistų kiekvienam mokesčių mokėtojui pačiam apsispręsti, kada išeiti į pensiją, bet tuo pačiu skatins likti darbo rinkoje – nes anksčiau išėjus į pensiją, išmokos bus mažesnės.

Socialinių mokslų daktaras Teodoras Medaiskis per posėdį tvirtino, kad nė viena iš svarstomų sistemų nėra apsaugota nuo politinių rizikų.

„Šios abi sistemos paveikiamos politinių rizikų ir nėra laisvos nuo gerų ir blogų sprendimų“, - sakė T. Medaiskis.

Pasirinkus taškų sistemą, gyventojų pensija priklausytų nuo surinktų taškų kiekio, kurie renkami priklausomai nuo sumokėtų mokesčių. Jeigu mokesčių mokėtojas pageidautų didesnės pensijos, jis galėtų savarankiškai įmokėti daugiau mokesčių prieš išeidamas į pensiją. Tačiau taškų vertė galėtų būti keičiama priklausomai nuo infliacijos ir ekonominės padėties.

Kaip skelbta anksčiau, virtualių sąskaitų idėją palaiko Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimundas Kuodis. Anot jo, kiekvienas kaupiantis virtualioje sąskaitoje matytų, kiek turi sukaupęs ir galėtų planuotis pensiją. Už sukauptas lėšas kiekvienam gyventojui būtų mokamos palūkanos, priklausomai nuo ekonominės, demografinės padėties. Tai leistų laisvai išeiti į pensiją ir grįžti radus darbą.

Anot D. Jankausko, jei bus pasiekti politiniai sprendimai, reforma bus pradėta kitais metais.