Atsisveikinti su velioniu poetu Justinu Marcinkevičiumi, pašarvotu Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje salėje (Gedimino pr.3), Lietuvos žmonės kviečiami penktadienį, vasario 18 d., nuo 15 iki 22 val. ir šeštadienį nuo 8 iki 13 valandos.

Šv. Mišios už Justiną Marcinkevičių Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje bus aukojamos šeštadienį 9 val.

Skelbiamas gedulas

Valstybinė komisija laidotuvėms organizuoti vieningai nutarė, kad pagerbiant tautos poeto atminimą Lietuvoje nuo penktadienio 7 val. ryto iki šeštadienio 22 valandos bus skelbiamas gedulas.

Kaip ketvirtadienio posėdyje sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis, J. Marcinkevičius bus palaidotas ne vadinamame Menininkų kalnelyje, o netoli Sausio 13-osios memorialo.

„Poetas bus palaidotas ne Menininkų kalnelyje, bet visiškai šalia Sausio 13-osios memorialo, šeima tikrai yra patenkinta vieta, ji yra tikrai garbinga“, – sakė kancleris.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad poeto laidojimo vieta numatyta sutarus su šeima.

„Toks yra sutarimas su šeima ir, manau, kad tai geras sprendimas. Tikrai J. Marcinkevičius nusipelno visų mūsų ypatingos pagarbos. Mūsų karta augo kartu su jo labai svarbiu žodžiu, ypač sovietiniais laikais. Man teko didžiulė garbė augti ir gyventi tame pačiame name ir esu įsitikinęs, kad pagarbos J. Marcinkevičiui niekada nebus per daug“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo A. Kubilius.

Kultūros ministerija turėtų padengti visas poeto laidotuvių išlaidas. Šiuo metu yra nustatyta, kad šios išlaidos negali neviršyti 9,7 tūkst. Lt, tačiau pripažįstama, kad ši suma yra pernelyg maža, todėl siūloma padengti visas išlaidas.

„Ši norma šiuo atveju būtų netinkama, juo labiau, kad valstybės vadovams netaikomos jokios ribos. Manytume, kad šiuo atveju turėtų būti padaryta išimtis“, – teigė D. Matulionis.

J. Marcinkevičius, eidamas 81-uosius metus, mirė vasario 16-osios rytą.

Eurika Masytė - „Laisvė“ (E. Masytė, R. Petraitis /J. Marcinkevičius)

„Tėvyne dainų ir artojų“ (G. Tautkus/J. Marcinkevičius/LRT)