„Lietuvos rytas“ šeštadienį paskelbė kelių visuomeninių organizacijų reikalavimus imtis sankcijų prieš žymią mokslininkę.

Konstitucinių teisių gynėjų asociacija, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija ir Krašto apsaugos sistemos kūrėjų asociacija teigia, kad pernai išleista profesorės monografija yra „moraliai ydinga“ ir kelia „grėsmę mūsų valstybės autoritetui bei nacionaliniam saugumui“.

DELFI primena, kad literatūrologei Viktorijai Daujotytei, išdrįsusiai parašyti apie poeto Sigito Gedos girtuoklystę, sunkias ligas, šeimos tragediją, ūmų būdą, grasinama teismais. Faktų iškraipymu ją kaltina ir velionio giminaičiai, ir žmonės, kurie net neskaitė profesorės monografijos.

Studijuodamas trečiame kurse Sigitas Geda buvo patekęs į psichiatrijos ligoninę. Tuo metu Gedų namuose puse lūpų šnibždėta, jog Sigitui pavyko susirasti pažįstamą gydytoją, kad nereikėtų tarnauti sovietų kariuomenėje.

Tuo tarpu susipažinusi su Vilniaus universiteto archyve saugoma byla V.Daujotytė rašo, kad Sigitas Geda turėjo sveikatos problemų – dėl užsitęsusio centrinės nervų sistemos išsekimo gydytojai jam rekomendavo suteikti trijų mėnesių atostogas.

Atviro laiško autoriai yra įsitikinę, kad „represijų reikalavimas, nukreiptas prieš laisvą mokslo žodį, peržengia visas demokratinės visuomenės normas ir primena niūrią sovietinę praeitį“. Valdžios pareigūnai ir politikai raginami aiškiai pasakyti, kad Lietuvoje niekada nebus grįžta prie tyrimų cenzūros ir knygų draudimo.

Atvirą laišką pasirašė filosofas Arvydas Šliogeris, Europos Parlamento narys, filosofas Leonidas Donskis, filosofas Arvydas Juozaitis, teatrologė Irena Veisaitė, literatūros mokslininkai Kęstutis Nastopka, Darius Kuolys, Mindaugas Kvietkauskas, Jūratė Sprindytė, istorikai Ingė Lukšaitė, Domas Kaunas, rašytojai Algimantas Baltakis, Vanda Juknaitė, Kornelijus Platelis, Jonas Liniauskas, Danielius Mušinskas, Vytautas V. Landsbergis, Kęstutis Navakas, Valdas Papievis, Birutė Jonuškaitė, Gintaras Grajauskas, daug kitų visuomenei žinomų asmenų.