Paveldosaugininkai už dvaro nepriežiūrą nori skirti pusės milijono litų baudą. Be to, jie norėtų dvaro šeimininkams iškelti ir baudžiamąją bylą.

Žymiam rusų veikėjui Piotrui Stolypinui XIX–XX a. sandūroje priklausęs Kalnaberžės dvaras tapo benamių buveine. Dvaro pastatai išgriuvę, sienos smarkiai įtrūkusios, grindys ir lubos baigia supūti, stoguose žioji milžiniškos skylės, o praėjusių metų pabaigoje Kalnaberžės dvarą nusiaubė gaisras.

Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vedėjas Arūnas Umbrasas teigia, esą V.Uspaskicho imperijai priklausanti bendrovė „Lukta“ už dvarą iš valstybės norėtų gauti ketvirčio milijono litų kompensaciją. Tokios kompensacijos „Lukta“ siektų tokiu atveju, jei bylą nagrinėjantis Panevėžio apygardos teismas nuspręstų dvarą nacionalizuoti.

Pasak A. Umbraso, Kultūros paveldo departamentas jokiu būdu nesutiktų su tokiomis dvaro nacionalizavimo sąlygomis.

„Kultūros paveldo departamento pozicija aiški. Yra apskaičiuota nepriežiūros padaryta žala – apie pusė milijono litų. Įskaičius tas „Luktos“ išlaidas, kurios pripažintos tinkamomis, būtų apie 480 tūkst. litų", – sakė departamento Panevėžio teritorinio padalinio vadovas.

Paveldosaugininkai taip pat norėtų, kad dvaro savininkui už vertingo paveldo objekto nepriežiūrą būtų iškelta baudžiamoji byla. Tačiau dvaras priklauso ne V. Uspaskichui, o jo netiesiogiai valdomai „Luktai“. Dar neseniai šios įmonės akcijos priklausė pačiam politikui, tačiau 2009 m. gegužę jis „Luktos“ akcijas už 31 tūkst. Lt pardavė savo paties koncernui „Vikonda“.

Anot Kultūros paveldo departamento atstovės Jolantos Miškinytės, įstatymai neleidžia juridiniam asmeniui taikyti baudžiamosios atsakomybės už saugomo objekto nuniokojimą.