„Manau, kad suaktyvėjimas susijęs tik su artėjančiais rinkimais. Vertinant iš darbinės praktikos, ministras yra užimtas kiekvieną dieną. Jei turi galimybę, išvyksta gal kartą per mėnesį, bet ir tai į tas įstaigas, kurios susijusios su tiesiogine darbo veikla. Jei išvykos dažnesnės – tai tikrai susiję su rinkimais“, - situaciją įvertino parlamento opozicijos lyderis, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

Premjero rida - paslaptis

Štai šią savaitę skirtingomis kryptimis išlėkė beveik pusė ministrų kabineto narių. Premjeras Andrius Kubilius lankėsi Rokiškyje. Išvykęs buvo ir jo partietis konservatoriai-krikdemas - socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas lankėsi Mažeikiuose. Klaipėda šią savaitę sulaukė liberalcentristo vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) deleguoto kultūros ministro Arūno Gelūno.

Liberalų sąjūdžio deleguotas teisingumo ministras Remigijus Šimašius vyko į Šiaulius. Švietimo ir mokslo ministras liberalas sąjūdininkas Gintaras Steponavičius kelionėms skyrė dvi savaitės dienas – lankėsi Marijampolėje, Kazlų rūdoje ir Kaune.

Vyriausybės vadovo antradienio darbotvarkė buvo prikimšta susitikimų Rokiškyje su pačiais įvairiausiais interesantais – nuo bendrapartiečio mero – konservatoriaus-krikdemo Almanto Blažio, sveikatos, švietimo darbuotojų, verslininkų, jaunimo ir dvasininkų, iki vietinės spaudos.

Sausį į panašaus pobūdžio kelionę A.Kubilius buvo išvykęs į konservatorių-krikdemų valdomus Molėtus, sekmadienio laiko nepagailėjo apsilankymui Radviliškyje, kurio valdžios viršūnėse taip pat partietis.

Kaip informavo Ministro pirmininko spaudos tarnyba, informacija apie premjero kelionių ridą disponuoja Vadovybės apsaugos departamentas, tačiau tokios informacijos neteikia, nes tai yra ribota informacija dėl saugumo reikalavimų.

Sausio rekordininkas – G.Steponavičius

Tuo tarpu ministrus vežiojančių tarnybinių automobilių rida nėra slepiama. DELFI gavo duomenis iš visų ministerijų. DELFI teiravosi, kiek kilometrų ministrai nuvažiavo per sausį, palyginti su pernykščiu sausiu. Taip pat, kokia buvo visų metų rida. Akivaizdu, kad kai kurie ministrai šiemet sausį keliavo gerokai daugiau nei pernai.

Paaiškėjo, kad daugiausiai praėjusį mėnesį ir numynė švietimo ir mokslo ministro liberalo sąjūdininko G. Steponavičiaus tarnybinis automobilis. Sausį jis buvo absoliutus rekordininkas, kurio automobilis prisuko 4870 km, per pernai metus – virš 36 tūkst. km. Ministro darbotvarkės byloja, jog jis dažnai vyksta į kitus miestus, rajonus.

Antradienį G.Steponavičius vyko į Marijampolę ir Kazlų rūdą, lankėsi jų mokyklose, susitiko ir su vietos valdžios atstovais. Penktadienį ministro darbotvarkėje - apsilankymai Kaune. Duomenis apie ridą pateikę ministerijos atstovai paaiškino, kad pernai tokiu metu ministras keliavo kiek mažiau, nes atostogavo.

„Man patikėtos srities aktualijas ir problemas noriu žinoti ne tik iš rengiamų ataskaitų ar pasisakymų konferencijose, seminaruose. Susitikimai su vidurinių, profesinių mokyklų ir akademinėmis bendruomenėmis padeda iš arti pamatyti švietimo būklę, gerąją pedagoginę patirtį, o išsakytos mintys ir pasiūlymai - pasitikrinti ir numatyti tolesnius ministerijos veiklos žingsnius. Be to, nelabai įsivaizduoju, kaip švietimo ir mokslo ministras, kurio atsakomybės akiratyje - didžiulė ir plati sistema, savo darbo vietą lokalizuotų tik ministerijoje, Vyriausybėje ar Seime. Todėl stengiuosi rasti galimybę vieną savaitės dieną, o nesant Seimo plenarinių posėdžių - ir dažniau, skirti išvykoms į regionų švietimo įstaigas. Per savo darbo laiką ministro pareigose jau esu aplankęs daugiau kaip 50 savivaldybių mokyklų," – DELFI paaiškino G. Steponavičius.

Daugiausiai per metus keliavo žemės ūkio ir kultūros ministrai

Pagal metinę ridą nepralenkiamas žemės ūkio ministras konservatorius-krikdemas Kazimieras Starkevičius. Jo tarnybinis automobilis 2010 m. nuvažiavo beveik 58 tūkst. km.

„Žemės ūkio ministerija jau vien pagal savo darbo pobūdį ir tiesioginių interesantų, pareiškėjų skaičių, daugialypiškumą tikrai aprėpia didžiausią teritoriją ir žmonių skaičių. Žemės ūkio ministras nuolat bendrauja su savo tiesioginiais darbdaviais ūkininkais, nesvarbu kur tai bebūtų - ar kasos aparatų dar neįsirengę turgeliai, ar ūkininkų fermos, ar kolektyviniai susitikimai sus žemdirbiais rajonų savivaldybėse“, - ministro kilometražą argumentavo jo atstovas spaudai Vilius Rekevičius.
Antroje vietoje pagal metinę ridą atsidūrė kultūros ministras Arūnas Gelūnas, kurį delegavo Tautos prisikėlimo partija. Prieš jį pareigas ėjo Remigijus Vilkaitis. Ministro tarnybiniu automobiliu pernai nuvažiuota virš 46 tūkst. km. 

Kultūros ministro atstovė spaudai Vaiva Gogelienė DELFI sakė, kad 7 mėnesius ministru dirbantis A.Gelūnas daug važinėjo po kitus rajonus, nes turėjo susipažinti su kultūros įstaigų būkle ir bendra kultūrine situacija, dažnai vyko į kultūrinius renginius, į kuriuos buvo kviečiamas. 

„Pabrėžtina, kad kultūros ministro A. Gelūno tarnybinio automobilio rida nepriklauso nuo jokių rinkimų artėjimo, - tikino ji. - Kultūros ministerija nuolat pabrėžia, kad kultūros laukas egzistuoja ne tik Vilniuje. Ministras dar savo kadencijos pradžioje akcentavo kultūros sklaidos būtinybę regionuose, kūrybinių industrijų plėtojimą visoje Lietuvoje, atskirties tarp miestų ir rajonų mažinimą. Vienas iš kultūros politikos gairėse numatytų prioritetų yra regionų kultūros plėtra, tam ministerija skiria ypatingą dėmesį.“ 

Ministras2011 01 2010 012010 m.
Žemės ūkio ministras K. Starkevičius3240 km2600 km57770 km
Kultūros ministras A. Gelūnas3700 km2450 km46400 km
Švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius4870 km3110 km36580 km
Ūkio ministras D.Kreivys2660 km2900 km36430 km
Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė1997 km1203 km34137 km
Aplinkos ministras G. Kazlauskas1510 km2300 km31895 km
Sveikatos apsaugos ministras R. Šukys3430 km2100 km30463 km
Susisiekimo ministras E. Masiulis2100 km2035 km27285 km
Energetikos ministras A. Sekmokas1495 km1492 km25320 km
Vidaus reikalų ministras R. Palaitis1710 km892 km23720 km
Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas3068 km1916 km23001 km
Finansų ministrė I. Šimonytė2478 km1178 km16846 km
Užsienio reikalų ministras A. Ažubalis600 km1060 km12800 km
Teisingumo ministras R. Šimašius1011 km611 km10529 km