„Aš ne vieną kartą esu sakęs, kad mes esame atviri svarstyti visus klausimus, bet svarstyti dalykiškai. Tai lygiai taip pat ir su smulkiaisiais prekybininkais bei ponia Zita Sorokiene svarstėme jų nuogąstavimus ir prieštaravimus dėl kasos aparatų įvedimo,dar praeitų metų pabaigoje. Ji sakė, kad jie pateiks tam tikrus pastebėjimus arba argumentus, kodėl to nereikia daryti arba kaip reikėtų daryti kitaip. Bet mes per gerus porą mėnesių taip ir nesulaukėme atsako“, - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė premjeras.

„Tai šiuo atžvilgiu ir toliau liekam atviri, bet diskusijoms ir svarstymams, mes manome, geriau tinka susėsti prie bendro stalo negu mitinguoti“, - pridūrė A. Kubilius.

Klausiamas, kodėl Vyriausybė įvesdama kasos aparatus nutarė išskirti būtent maistininkus, A. Kubilius aiškino, esą prekyba maisto produktais reikalauja tikslios apskaitos, o turėdamas čekį vartotojas, anot premjero, geriau galėtų ginti savo interesus.

„Kodėl kasos aparatai maisto produktams?. Na, todėl, kad išties prekyba maisto produktais, mano įsitikinimu, ir mes tos nuostatos laikėmės, reikalauja ypač tikslios apskaitos, kad vartotojas galėtų turėdamas informaciją, ką jis nusipirko, ginti savo teises. Nes šiuo atžvilgiu mes manome, kad prekyba turguose nesudarydavo galimybių vartotojams ginti savo teisių. Kasos aparatų įvedimas ir čekių gavimas leis tai daryti žymiai geriau“, - aiškino ministras pirmininkas.

DELFI primena, kad nepatenkinti Vyriausybės sprendimu įvesti kasos aparatus maistu prekiaujančiuose dengtuose turguose prekybininkai prie Seimo surengė tūkstantinį mitingą, į kurį kvietė ateiti Vyriausybės bei Seimo atstovus. Tačiau mitinge pasirodė tik opozicijoje dirbantys politikai arba neparlamentinių partijų atstovai.

Vyriausybė yra nutarusi, kad maistu dengtose turgavietėse prekiaujantys verslininkai nuo gegužės 1 d. turės apskaitą vesti pasitelkę kasos aparatus. Taip siekiama padidinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimą į biudžetą ir priversti kai kuriuos prekybininkus deklaruoti tikrąsias pajamas.

Šiuo metu 21 proc. pridėtinės vertės mokestį reikia mokėti tiems prekeiviams, kurių apyvarta per metus viršija 100 tūkst. Lt, tačiau maisto prekeiviai turguose deklaruoja per metus gaunantys tik 20-30 tūkst. Lt pajamų.

Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, kasos aparatų nereikės turėti tiems, kurie į turgų atneš parduoti savo darže užaugintas gėrybes.