Pernai rugsėjo 7 d. Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė sprendimą, kad Konstitucijai prieštarauja prezidento Valdo Adamkaus 2002 m. birželį pasirašytas dekretas dėl Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiaus skyrimo "fondo Rusijos nacionalinės šlovės centro globos tarybos pirmininkui, Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių rėmėjui V.Jakuninui".

Paaiškinta, kad V.Adamkus negalėjo skirti V.Jakuninui Kunigaikščio Gedimino Komandoro kryžiaus, nes 2002 m. viduryje toks ordinas dar neegzistavo. Pagal tuomet galiojusias įstatymines normas buvo ordinai su laipsniais. Tik vėliau, 2003-iųjų pradžioje, III laipsnio ordinas buvo prilygintas Komandoro kryžiui.

Šiuo metu Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, kad V.Jakuninas praeityje galėjo eiti aukštas generolo pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose. Būtent todėl ir buvo kreiptasi į KT, ar teisėtai paskirtas lietuviškas ordinas su tarnyba KGB siejamam rusui.

Per pastarąjį pusmetį nuo KT sprendimo valdžios įstaigos nesiėmė jokių veiksmų, kad V.Jakunino būtų pareikalauta grąžinti neteisėtai gautą ordiną. Jis net neišbrauktas iš oficialaus apdovanotųjų sąrašo.

Į klausimą, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė arba Prezidento kanceliarija neišsiuntė bent laiško V.Jakuninui, kuriuo jis būtų informuotas apie KT sprendimą, gautas atsakymas: "Prezidentūra neturi teisinio pagrindo imtis kokių nors paminėtų veiksmų."

Tokio laiško V.Jakuninui nėra išsiuntusi ir Užsienio reikalų ministerija. Aiškinama, kad už apdovanojimus atsakinga Prezidentūra.