Per iškilmingą naujųjų NATO narių pagerbimo ceremoniją JAV generolas J.Jonesas pabrėžė, jog terorizmas yra viena didžiausių grėsmių, su kuriomis šiuo metu susiduria karinis Aljansas.

"Šiandienos grėsmės daugeliu požiūrių yra daug klastingesnės, ir jas daug sunkiau įveikti. Mums visiems bendrai iškilo išpuolio prieš vertybes, kurias branginame, būdami laisvi žmonės, grėsmė", - sakė J.Jonesas po iškilmingos naujų NATO narių - Lietuvos ir dar šešių Rytų ir Vidurio Europos šalių - vėliavų pakėlimo ir šalių kariuomenių vadų pagerbimo ceremonijos Monse įsikūrusioje NATO Vyriausiojoje jungtinių pajėgų Europoje vadavietėje.

JAV generolas pabrėžė, kad septynių naujų narių prisijungimas prie bloko neturėtų gąsdinti Rusijos, kuri kontroliavo padėtį šiose valstybėse sovietmečiu.

Maskva neslepia savo susierzinimo dėl didžiausios istorijoje NATO plėtros, ypač dėl to, jog ji apėmė ir Baltijos valstybes, kurias komunistų diktatorius Josifas Stalinas Antrojo pasaulinio karo išvakarėse inkorporavo į tuometinę Sovietų Sąjungą.

Ypač didelį Maskvos susirūpinimą kelia NATO oro pajėgų lėktuvai, patruliuojantys virš trijų Baltijos šalių.

"Žmonės tai supranta kaip natūralų reiškinį - arba jūs priklausote NATO, arba nepriklausote, - sakė jis. - O jeigu priklausote NATO, tada atsiranda ir tam tikrų kitų (su naryste susijusių) dalykų", tokių, kaip priešlėktuvinė gynyba arba patruliavimas oro erdvėje.

J.Jonesas išreiškė viltį, kad Aljansui pavyks bendradarbiauti su Rusija tokiose srityse, kaip keitimasis informacija, nes "visi gerai supranta, jog nelaimė gali atsėlinti iš bet kurios pusės".

Lietuvai ceremonijoje atstovavo kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus, Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Edvardas Mažeikis, Karinių jūrų pajėgų vado pareigas laikinai einantis komandoras Olegas Mariničius, Lietuvos kariuomenės atstovas NATO vadavietėje pulkininkas Antanas Jurgaitis.