Ketvirtadienį Vilniuje viešintis Prancūzijos prezidentas Jacques’as Chiracas kartu su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi surengtame brifinge žurnalistams sakė, kad prasidėjusi NATO plėtra "atitinka žemyno evoliucijos procesą". J.Chiraco teigimu, trys Baltijos šalys turi teisę integruotis į šį procesą, jei jos to nori.

"Nematau, kas joms galėtų atsakyti šios teisės, išskyrus pačias tris Baltijos šalis. Baltijos šalys laisvai pasirinko sprendimą integruotis į NATO. Tai yra jų pasirinkimas, tad jis yra teisėtas. Prancūzijai belieka jį suprasti ir palankiai priimti šią trijų šalių - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - poziciją", - sakė J.Chiracas.

"Kiekviena šalis, kartoju, turi turėti teisę pati pasirinkti, kokiam aljansui ji nori priklausyti. Tai yra tarptautinės teisės principas. Principas, kuriam niekas negali prieštarauti", - pabrėžė Prancūzijos vadovas. Jis taip pat pažymėjo, kad plečiantis NATO, negali atsirasti naujų atskyrimo linijų.

"Todėl viskas turi būti padaryta pakankamai aiškiai, diplomatiškai, su kontaktais, kad niekas, žinoma ir Rusija, nejaustų agresijos. Bet tai nėra agresija, tai tiesiog trijų šalių apsisprendimas", - sakė J.Chiracas ir dar kartą pakartojo, kad Prancūzija tegali suprasti ir palankiai priimti šią poziciją.

"Per visą pastarąjį šalių diplomatinių santykių dešimtmetį Lietuva jaučia nuoširdžią Prancūzijos paramą kelyje į Europos Sąjungą ir NATO", - sakė prezidentas V.Adamkus. Prancūzijos prezidentas pabrėžė, kad jo šalis remia kuo greitesnę Lietuvos narystę ES .

Kartu jis pastebėjo, kad Lietuvos ir Prancūzijos verslo ir ekonominiai santykiai "yra labai nepakankami". Taip, prezidento nuomone atsitiko todėl, kad ilgą laiką Prancūzija buvo "atsisukusi" į Pietus.

Prancūzija yra viena iš Europos Sąjungos ir NATO steigėjų. Lietuva siekia gauti kvietimą į NATO kitų metų rudenį Prahoje vyksiantį Aljanso vadovų susitikimą, o tapti ES nare 2004 metais.

Ketvirtadienį ryte į Lietuvą atskridęs J.Chiracas iš Vilniaus į Rygą išvyks penktadienį ryte. J.Chiraco vizitas yra vienas didžiausių Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį. Lietuvos ir Prancūzijos diplomatiniai santykiai buvo atkurti 1991 metų rugpjūčio mėnesį.

1992 metais Vilniuje viešėjęs dabar jau miręs tuometinis prezidentas Francois Mitterrandas buvo pirmasis užsienio valstybės vadovas, lankęsis Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimas.