Trečiadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) turėtų nagrinėti istoriko skundą dėl vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio įsakymo jį atleisti, BNS patvirtino teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

"Jis prašo panaikinti lapkričio 25 dienos įsakymą dėl jo atleidimo iš pareigų ir pripažinti atleidimą iš pareigų neteisėtą, grąžinti į buvusias pareigas ir priteisti jam visą darbo užmokestį už priverstinį pravaikštos laiką nuo atleidimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo", - sakė teismo atstovė.

P.Stankeras, parašęs savaitraštyje "Veidas" publikuotą ir kritikos sulaukusį straipsnį, iš pareigų buvo atleistas lapkričio 25 dieną savo paties prašymu. Visgi, istorikas tą pačia dieną savo prašymą atšaukė ir prašė būti paliktas dirbti iki gruodžio 29 dienos, nes esą prašymą atleisti parašė būdamas streso būklės ir spaudžiamas. VRM tvirtino, kad jo prašymas atleisti jau patenkintas.

VRM teigia, kad atleidžiant P.Stankerą įstatymai nebuvo pažeisti.

Lapkričio pabaigoje septynių Europos šalių ambasadoriai laiške vidaus reikalų ministrui išsakė pasipiktinimą dėl rašinio, kuriame minėtas istorikas rašė: "Svarbu ir tai, kad Niurnbergo procese teisinį pagrindą įgavo legenda apie 6 mln. neva nužudytų žydų, nors iš tiesų teismas neturėjo ne vieno A. Hitlerio pasirašyto dokumento apie žydų naikinimą (šio dokumento, jeigu jis egzistavo, iki šių dienų niekas nerado, nors pažadėta net milijono dolerių premija)".

Britanijos, Estijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Suomijos ir Švedijos ambasadoriai laiške pareiškė, kad šis teiginys prilygsta holokausto neigimui, todėl nusipelno pasmerkimo. Vėliau straipsnį atskirame atvirame laiške pasmerkė ir Lenkijos ambasadorius.

Minėtu straipsniu yra susidomėjusi ir teisėsauga. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą pagal straipsnį, numatantį atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Prokuroras Valdemaras Baranauskas BNS yra sakęs, kad tyrimą ketinama baigti iki sausio pabaigos, straipsnio autoriui P.Stankerui įtarimai nepareikšti, jis turi specialaus liudytojo statusą.

Savaitraščio "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas teigia, kad P.Stankeras niekada neneigė holokausto, o nesusipratimas įvyko dėl vieno sakinio, kuris buvo klaidingai suprastas.