Pasitarime dalyvavo laikinai einantis Seimo Pirmininko pareigas Česlovas Juršėnas, užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Mečys Laurinkus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas.

Pasitarimo dalyviai apsvarstė Valstybės gynimo tarybos darbo kryptis bei spręstinus klausimus pereinamuoju laikotarpiu, truksiančiu iki priešlaikinių Prezidento rinkimų. Taip pat aptarta situacija Irake.

Laikinojo šalies vadovo nuomone, nežiūrint į pavojingą karių misiją Irake, mūsų valstybė negali keisti savo pozicijos kovoje prieš terorizmą.

"Niekas nekvestionuoja sprendimo pasiųsti karius į misiją. Mes manome, kad mūsų misija yra teisinga. Mes kovojame prieš tarptautinį terorizmą ir nėra jokių abejonių, kad būtų šiandien svarstoma kitaip", - trečiadienį sakė A.Paulauskas.

Laikinasis prezidentas pažymėjo, kad kariai Irake tarnauja savanorišku pagrindu ir šis laisvo apsisprendimo faktorius, anot A.Paulausko, yra labai svarbus.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius Prezidentūroje vykusiame Valstybės gynimo tarybos (VGT) narių neformaliame susitikime pristatė padėtį Irake, informavo, kaip sekasi Lietuvos kariams.

"Visi tarybos nariai palaiko nuomonę, kad mes turėtumėme atlikti savo misiją garbingai iki galo", - sakė A.Paulauskas.

L.Linkevičius žurnalistams sakė, kad pastarąją savaitę paaštrėjo padėtis lenkų kontroliuojamoje zonoje Vidurio Irake, kur tarnauja Lietuvos kariai - yra įvairių išpuolių, karių stovyklavietės prieigose randama įvairių sprogstamųjų užtaisų, savadarbių užtaisų, sargybos postai apšaudomi, kartais ir iš minosvaidžių.

Ministras taip pat teigė, kad Lietuvos politika - sėkmingai tęsti savo misiją.

"Mesti darbą pusiaukelėje ir leisti, kad teroristai ar kažkokios grupuotės diktuotų valstybėms valią, keistų jų politiką - vargu, ar tai yra tinkamiausias kelias. Tokia yra mūsų valstybės politika šiuo metu", - sakė L.Linkevičius.

"Grėsmė, kuri yra terorizmas, turi būti visų kartu sutartinai įveikta. Kitaip sėkmės nebus ir laimės jie. Tada jie keis vyriausybes šalyse, kuriose jiems nepatinka tos vyriausybės, diktuos valią raidai visuomenės. Tai yra tiesa, su kuria reikia ne taikstytis, o reikia žinoti", - sakė L.Linkevičius.

L.Linkevičiaus teigimu, šiuo metu Irake tarnauja 120 Lietuvos karių, tačiau apie pusę jų šiuo metu atostogauja tėvynėje. Ministras patikino, kad kiekvieną dieną palaikomas ryšys su Irake tarnaujančiais kariai, todėl žinomos jų nuotaikos.

"Tai yra ne kurortas, ir ne poilsio zona. Tačiau karių motyvacija yra labai aukšta. Aš tikiu mūsų kariais, jie nesvyruodami savo pareigas atlieka ir nematau priežasčių, kad kas ateityje keistųsi", -pažymėjo ministras.

A.Paulauskas taip pat pabrėžė, kad Lietuvai tapus NATO nare, pradėtų projektų vykdymas turi būti tęsiamas, tik su dar didesne atsakomybe.

Laikinai einantis Respublikos vadovo pareigas Artūras Paulauskas akcentavo, kad Valstybės gynimo taryba būtinai turi ir toliau funkcionuoti bei nagrinėti jos kompetencijai priskirtus klausimus.

Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės saugumo užtikrinimo bei gynimo klausimus.