A.Paulauskas dar ketvirtadienį vakare pasirašė potvarkius dėl diplomato Petro Vaitiekūno ir teisininkės Mildos Vainiutės priėmimo į darbą.

P.Vaitiekūnas buvo R.Pakso patarėju užsienio politikai. Šiais klausimais jis patardavo ir buvusiam prezidentui A.Brazauskui.

M.Vainiutė į Prezidentūrą atėjo dirbti prezidentu tapus R.Paksui. Šiuo metu ji yra laikinoji Prezidentūros kanceliarijos Teisės departamento vadovė.

Į A.Paulausko komandą Užsienio reikalų ministerija ketina deleguoti diplomatus Ričardą Šlepavičių, patarinėjusį R.Paksui regioninės politikos klausimais, ir Eglę Jankauskaitę, buvusią R.Pakso konsultante Europos Sąjungos reikalams.

Abu diplomatai R.Pakso komandą paliko šiam paskelbus ketinimus savo patarėju priimti savo dosniausią rėmėją Rusijos pilietį Jurijų Borisovą.

Saugumo klausimais laikinajam prezidentui patarinės buvęs V.Adamkaus patarėjas valstybės saugumo klausimais Rytis Muraška, kuris šiuo metu dirba Valstybės saugumo departamente. R.Muraška taip pat bus prezidento vadovaujamos Valstybės gynimo tarybos sekretorius.

A.Paulauskas žurnalistus informavo, kad nacionalinio saugumo klausimais A.Paulauskui visuomeniniais pagrindais patars žinomas advokatas Kazimieras Motieka, ekonomikos ir finansų klausimais - Vilniaus banko patarėjas Gitanas Nausėda, savivaldos - Švenčionių meras Vytautas Vigelis, žemės ūkio klausimais - Lietuvos žemdirbystės instituto profesorius Zenonas Dapkevičius.

Visuomenine patarėja konstitucinės teisės klausimais dirbs Teisės universiteto Konstitucinės teisės katedros vedėja profesorė Toma Birmontienė.

Krašto apsaugos ministerija delegavo Gynybos štabo viršininko pavaduotoją tarptautiniam bendradarbiavimui ir integracijai pulkininką Arūną Balčiūną, kuris patars A.Paulauskui gynybos ir saugumo klausimais.

Be to, Seimo Teisės departamentas "perleido" A.Paulauskui du specialistus - Daivą Petrilaitę ir Edviną Mušinskį.

R.Paulausko komandoje bus ir iki šiol jam, kaip Seimo pirmininkui, talkinę asmenys: jo sekretoriato vadovė Rima Pumputienė, jos pavaduotojas Ferdinandas Kauzonas, patarėja užsienio politikos klausimais Erika Vėberytė, atstovas spaudai Arvydas Žilinskas, keli teisės specialistai. Iš viso iš Seimo pirmininko kanceliarijos į Prezidentūrą laikinai perėjo dirbti 11 žmonių.

Antradienį Seimui apkaltos būdu už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą nušalinus R.Paksą, parlamentas pavedė A.Paulauskui iki pirmalaikių prezidento rinkimų laikinai eiti valstybės vadovo pareigas.

Pirmalaikius prezidento rinkimus ketinama surengti birželio 13 dieną. Šią dieną taip pat vyks ir rinkimai į Europos Parlamentą.