Kaip tik savo gimimo dieną, praėjusį sekmadienį, V.Bagdonas naršė internete ir aptiko informaciją, kad naujos valstybinės pensijos už nuopelnus nuo šių metų nebeskiriamos. Taip valstybė per metus esą sutaupys 313,2 tūkst. litų.

„Pagalvojau, kad tiek kainuoja „Audi”, kuriuo gal važinėja klerkas, surašęs įstatymo projektą”, – liūdną palyginimą pateikė aktorius. Kokia ta nuopelnų piniginė išraiška? Pirmojo laipsnio valstybės pensija – 800 litų, antrojo – 400 litų.

„Nebus, tai nebus. Tačiau staiga apėmusio nerimo pavėsyje kilo man visai padori ir ūkiška mintis – taupymo programą beatodairiškai vykdant gerokai daugiau pinigų galima atgauti parengus Nacionalinių premijų grąžinimo projektą. Aš pasirengęs aptarti, kokiais keliais ar būdais tas pinigines premijas būtų galima iš laureatų susigrąžinti, su tuo pačiu ministerijos klerku kokioje nebrangioje kavinėje prie kavos puodelio”, – ironizavo aktorius, Nacionalinę premiją pelnęs 2001 metais.

„Padėtis – tragiška. Kai dar filmavausi seriale, galėjau ir vaistų, ir geresnių daržovių nusipirkti. Bet mano pensija tada buvo sumažinta nuo 800 iki 200 litų. Serialo „šaltinėlis” baigėsi, o ar atkurs pensiją? Viena viltis – valstybinė pensija. Juk ir suvaidinau daugiau nei 20 filmų, ir važinėjau po pasaulį garsindama Lietuvą. Labai skaudu, kad valstybinės pensijos už nuopelnus nebeskiriamos”, – su nuoskauda dėstė garsi aktorė Vaiva Mainelytė.

Praėjusių metų vasarą Seimas pritarė A.Kubiliaus Vyriausybės pasiūlymui nuo 2011 m. nebeskirti naujų valstybinių pensijų už nuopelnus, o jau paskirtas mokėti ir toliau.