Tai paskelbta penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje, be G.Vagnoriaus, dalyvavo laikinai LKD valdybos pirmininkės pareigas einanti Gražina Paliokienė, LKD pirmininko pavaduotojas Eduardas Pabarčius, Jaunųjų krikščionių demokratų lygos pirmininkas Jonas Žukas.

Pasak pareiškimo, toks blokas steigiamas "nuosaikiųjų konservatorių ir krikščionių demokratų vadovybės iniciatyva" keičiant Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos (NKS) pavadinimą į Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos (KKSS) bloką.

"Artimiausiu metu mes pristatysime kandidatų į Europos parlamentą sąrašą", - teigiama pareiškime.

G.Vagnorius tikisi, jog po rinkimų į Europos Parlamentą įvyks ir dviejų partijų susijungimas.

G.Vagnorius BNS teigė, jog formaliai krikščionys demokratai dalyvaus pavadinimą pakeitusios NKS sąraše. Koalicinio partijų sąrašo, pasak NKS lyderio, neįmanoma sudaryti dėl LKD viduje tebesitęsiančio ginčo dėl jos pirmininko rinkimų.

Kovo pabaigoje Kaune įvykusioje LKD konferencijoje partijos pirmininku buvo išrinktas Molėtų meras Valentinas Stundys, tačiau rinkimus Teisingumo ministerijai apskundė partijos Etikos ir mandatų komisijos pirmininkas Kęstutis Leleiva.

Žinia apie ketinimus kurti rinkiminį bloką buvo netikėta tiek buvusiam LKD valdybos pirmininkui Petrui Gražuliui, tiek partijos pirmininko pavaduotojui Algirdui Saudargui.

"Aš visiškai nesuprantu, kas čia vyksta", - BNS sakė P.Gražulis. A.Saudargas teigė, jog anksčiau partijos vadovybė svarstė įvairius bendradarbiavimo su kitomis politinėmis jėgomis variantus, tačiau jokio sprendimo nėra priimta.

"Krikščionių demokratų vadovybė ne kartą svarstė santykius su kitomis centro dešiniosiomis politinėmis partijomis, taip pat - ir su nuosaikiaisiais konservatoriais, kol kas sprendimų dėl tokio bloko steigimo nebuvo, ar ateityje bus - aš nežinau", - BNS sakė A.Saudargas.

Buvęs LKD pirmininkas Kazys Bobelis pareiškė, jog spaudos konferencijoje išsakyta pozicija "yra privati iniciatyva" ir nieko bendro neturi su oficialia partijos pozicija.

Savo ruožtu, jis pabrėžė, jog krikščionys demokratai pritaria pačiai idėjai formuoti centro dešinės jėgų bloką. Penktadienį su K.Bobeliu ir P.Gražuliu Seime buvo susitikęs Liberalų demokratų partijos (LDP) pirmininkas Valentinas Mazuronis.

BNS žiniomis, šiame susitikime ir V.Mazuronis pasiūlė krikščionims demokratams sudaryti bendrą kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. V.Mazuronis BNS teigė negalįs to "nei paneigti, nei patvirtinti".

"Yra svarstomi įvairūs variantai", - sakė jis.

BNS žiniomis, dalis krikščionių demokratų svarsto galimybę rinkimuose į Europos Parlamentą bendradarbiauti su konservatoriais. Nepaisant nesutarimų, LKD vadovai neigia, jog partija yra ant skilimo ribos.

K.Bobelis ketvirtadienį BNS teigė tebelaikąs save partijos pirmininku ir ketinąs juo išlikti iki rudenį numatytų Seimo rinkimų. Jo nuomone, išrenkant V.Stundį buvo padaryta "daug procedūrinių pažeidimų".

LKD šiuo metu Seime turi tris atstovus - K.Bobelį, A.Saudargą ir P.Gražulį, NKS atstovauja vienintelis G.Vagnorius.

1996-2000 metais G.Vagnoriui būnant koalicinės konservatorių ir krikdemų Vyriausybės premjeru, tuometinis Lietuvos krikščionių demokratų partijos (LKDP) pirmininkas Algirdas Saudargas buvo užsienio reikalų ministru.