"Ne tik Lietuvos, bet ir nė vienos kitos demokratinės valstybės Konstitucija nė sapnuoti nesapnavo tokių atvejų. Aš manyčiau, kad tiesiogiai Konstitucijoje ribojimų nėra. Tačiau čia jau kyla ir politinės, ir moralinės atsakomybės klausimai", - ketvirtadienį žurnalistams sakė T.Birmontienė.

Paklausta, kaip vertina Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovo Algirdo Meškausko poziciją, kad R.Paksas neturi teisės vėl kandidatuoti į prezidentus, nes pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, T.Birmontienė teigė, kad ji yra svarstytina.

Anot jos, KT savo kovo 31-ąją paskelbtoje išvadoje pripažino, kad vienas prezidento šiurkštaus Konstitucijos sulaužymas sietinas su viešųjų ir privačių interesų nesuderinimu prezidento veikloje.

"Tačiau kyla klausimas, ar šis įstatymas taikomas prezidentui", - sakė T.Birmontienė.

Teisininkės teigimu, Vyriausioji rinkimų komisija, kuri registruos kandidatus į prezidento postą, turėtų su jais "ginčytis". "Galų gale visada turime teismą", - pridūrė T.Birmontienė.

Tuo tarpu VTEK vadovas A.Meškauskas trečiadienį pareiškė, kad R.Paksas negali būti užregistruotas kandidatu į prezidentus, nes pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 3 straipsnio nuostatas dėl asmenų, dirbančių valstybinėje tarnyboje, prievolių.

Vienas iš apkaltos R.Paksui kaltinimų, kuriam Seimas per balsavimą pritarė, skelbia, kad R.Paksas siekė įgyvendinti jam artimų privačių asmenų turtinius interesus, naudodamasis savo statusu, davė nurodymus savo patarėjui Visvaldui Račkauskui pasinaudojant tarnybine padėtimi siekti per teisėsaugos institucijas paveikti UAB "Žemaitijos keliai" vadovų ir akcininkų sprendimus dėl akcijų perleidimo R.Paksui artimiems asmenims. Tokiu būdu R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką.

Dėl šio kaltinimo 89 Seimo nariai balsavo už prezidento nušalinimą iš pareigų.

Pagal minėtąjį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo straipsnį, viešųjų interesų viršenybei užtikrinti asmenys, dirbantys valstybinėje tarnyboje, privalo nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas, įstatymų nustatyta tvarka ir priemonėmis vengti interesų konflikto, nesinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti, priimdami sprendimus, vadovautis įstatymais ir visų asmenų lygybės principu, nesinaudoti ir neleisti naudotis tarnybine ar kita su savo veikla susijusia informacija kitokia tvarka ir mastu, nei nustato įstatymai, nesinaudoti ir neleisti naudotis jokia valstybės nuosavybe, taip pat ir valstybei nuomojama nuosavybe, kitokiai nei tarnybinei veiklai.

Pasak A.Meškausko, pagal įstatymo 15 straipsnį valstybės tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais šio įstatymo reikalavimus ir atleisti iš valstybinės tarnybos, trejus metus nuo atleidimo negali būti priimami į valstybinę tarnybą.

Pasak VTEK vadovo, Konstitucinis Teismas savo kovo 31-osios dienos išvadoje, be kita ko teigia, kad prezidentas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

"Net Konstitucinis Teismas įvardijo, kad prezidentas pažeidė šį įstatymą. Atsižvelgiant į visas aplinkybes galima sakyti, kad R.Paksas yra atleistas už įstatymo pažeidimus ir jam turi būti taikomi įstatymo 15 straipsnio nustatyti apribojimai dirbti valstybinėje tarnyboje", - sakė A.Meškauskas.

Seimui nušalinus R.Paksą nuo pareigų, R.Pakso bendražygis Rolandas Pavilionis pareiškė, kad R.Paksas dalyvaus pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, kuriuos ketinama surengti birželio mėnesį.