Apie galimą palestiniečio kalinimą Lietuvoje 2004-2006 metais pernai paskelbė Londone įsikūrusi kalinių teisių gynimo organizacija "Reprieve".

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Vilma Budėnienė BNS pirmadienį informavo, kad prokuroras, nutraukdamas ikiteisminį tyrimą dėl galimo Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų piktnaudžiavimo, įvertino ir rugsėjį gautą "Reprieve" direktoriaus pareiškimą.

"Jokių tai pagrindžiančių faktinių duomenų "Reprieve" nepateikė, informacijos šaltinio nenurodė ir neatskleidė, o ikiteisminio tyrimo metu, kaip minėta, negauta jokių duomenų apie JAV CŽV vykdytą bet kokių asmenų, taigi ir Husayn (pilnas vardas - Zayn al-Abidin Muhammad Husayn - BNS), neteisėtą gabenimą į/iš Lietuvos Respublikos", - BNS teigė prokuratūros atstovė.

Generalinė prokuratūra praėjusį penktadienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimo veikimu Lietuvoje.

Ikiteisminio tyrimo metu tirti buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmai ir galimas jų piktnaudžiavimas.

Prokuratūros pranešime spaudai teigiama, kad "Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių", tačiau tyrimas nutraukiamas suėjus senaties terminui.

Anot V.Budėnienės, šiuo atveju ikiteisminis tyrimas galėtų būti atnaujinamas tik gavus svarbios naujos informacijos.

"JAV neteikia informacijos apie CŽV veiklą, o be informacijos iš užsienio nėra galimybės nustatyti daugiau nei nustatyta. Gavus papildomos informacijos būtų sprendžiama dėl nutraukto ikiteisminio tyrimo atnaujinimo", - BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė.

JAV žiniasklaidoje 2009 metais pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.

Tačiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos Respublikos teritoriją buvo pervežami, ar į Lietuvos Respublikos teritoriją buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, tačiau sąlygos tokiam pervežimui buvo.

Tolesnis prokurorų tyrimas dėl CŽV kalėjimų be papildomos informacijos negalėjo duoti rezultatų, sako premjeras

Premjeras Andrius Kubilius teigia nemanantis, kad su turima informacija toliau tęsdami tyrimą dėl Lietuvoje galimai veikusių JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų prokurorai būtų pasiekę rezultatų.

"Kol nebus kokios nors naujos informacijos, kurios galbūt Lietuvoje ir negalima rasti, tol aš nemanau, kad koks nors tyrimas dar galėtų duoti kokių nors kitokių rezultatų", - klausiamas, ar šioje istorijoje jau laikas dėti tašką, žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Jo teigimu, nutraukti tyrimą buvo "natūralu".

"Prokurorai savo tyrimu iš esmės nepaneigdami Seime atlikto tyrimo išvadų, kad CŽV kalėjimai Lietuvoje buvo įkurti, jie tą išvadą iš esmės patvirtino. Lygiai taip pat jų įvertinimas, kad saugumo vadovai nepasirūpino, jog Saugumo departamento veiksmai šiais klausimai būtų derinami su valstybės vadovais, - tas įvertinimas taip pat yra aiškus. Tai, kad negaudami papildomos informacijos iš kitų šalių, jie toliau nebegali tęsti ikiteisminio tyrimo, irgi yra natūralu", - po Vyriausybės posėdžio kalbėjo premjeras.