Spaudos konferencijoje antradienį Vyčio kryžiaus ordino kavalierius Eugenijus Nazelskis teigė, kad tik po 6 metų Vilniaus apskrities administracija sudarė eilės tvarką dėl žemės suteikimo Vyčio kryžiaus kavalieriams.

Pasak jo, šis dokumentas datuotas šių metų liepos 18 diena ir jame įrašytos 45 kavalierių pavardės.

E. Nazelskio teigimu, tam, kad sklypai būtų suteikiami, teisinės bazės visiškai pakanka, tačiau stokojama elementarių dalykų - vidinių instrukcijų, programos ir plano.

"Nėra nei plano, nei programos, o mes norėtume, kad žmonės žinotų, kur ir kada jie gali tikėtis sklypų", teigė jis.

Jis tokią situaciją pavadino "paradoksaliai absurdiška".

E. Nazelskio duomenimis, iš 45 eilėje sklypų laukiančių kavalierių 4 jau gavo sklypus, o 8 dar laukia potvarkių.

Pagal įstatymą, Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai turi teisę neatlygintinai gauti iki 9 arų dydžio žemės sklypą.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs ordino kavalierius Petras Cidzikas teigė, kad valdžios institucijose nesilaikoma nei moralės normų, nei įstatymų.

Lietuvos laisvės lygos vadovas Antanas Terleckas teigė, kad sklypų skyrimas vilkinamas dėl to, kad atsakingas pareigas Vilniaus apskrities administracijoje užima "vien kyšininkai ir komunistai".

Kavalierių netenkina ir Vyriausybėje dabar svarstomas pasiūlymas vietoje žemės sklypų kavalieriams skirti 40 tūkst. litų vertės kompensaciją.

E. Nazelskio nuomone, Vyriausybė turėtų leisti pasirinkti žemę ar pinigus, nes suteikiami sklypai gali būti skirtingos vertės. Be to, kompensacijos reikštų proceso pristabdymą, nes valstybė tiek pinigų neturi.