Vietoj milijonų – nelaisvė

Karjeros aukštumas pasiekusio milijonieriaus verslininko ir politiko, odiniais drabužiais ant plieninio žirgo riaumodavusio baikerių kolonose, išvaizdaus vyro, patraukusio daugiau nei dešimtmetį jaunesnės merginos širdį – rodos, laimės kūdikiu gimusio 46-erių Vido Balakausko sėkmės istoriją vienu brūkšniu nubraukė Panevėžio apylinkės teismo paskelbtas nuosprendis – 3,6 metai laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose.

Buvęs Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojas už grotų siunčiamas už tai, kad sukčiaudamas siekė savo vadovaujamai bendrovei „Bioenergija“ iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų pasisemti 18 mln. litų.

Kartu su V.Balakausku į pataisos namus 3,6 metams Apylinkės teismas pasiuntė ir bendrovės akcininką 44-erių Gytį Vyšniauską.
Nuteistieji nuosprendį dar gali per 20 dienų apskųsti aukštesnės instancijos Panevėžio apygardos teismui. 


„Mano reikalas, skųsiu ar ne“, – išklausęs nuosprendžio į kalbas nesileido V.Balakauskas.
Už pasikėsinimą apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą ir dokumentų klastojimą bendrams grėsė kur kas didesnė bausmė – Baudžiamasis kodeksas už tokį nusikaltimą numato laisvės atėmimą iki 8-erių metų. Prokuroras teismo prašė V.Balakauskui laisvę atimti 6 metams, G.Vyšniauskui – 5-eriems.

Karjerą nutraukė pareigūnai


G.Vyšniauskas šiuo metu darbuojasi vadybininku bendrovėje „ARC Baltic“. V.Balakauskas nuo praėjusių metų birželio – Panevėžio darbo biržos klientas. 


Kad Panevėžyje garsus politikas ir verslininkas, turintis platų pažinčių ratą, atsidurs pragyvenimo šaltinio netekusių valstybės išlaikytinių gretose, prieš keletą metų turbūt galėjo išpranašauti nebent įžvalgios būrėjos. 


Dar 2008-aisiais V.Balakauską likimas sviedė į karjeros aukštumas – nors priklausė nuo politinės arenos nužengusiai Naujajai sąjungai, A.Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija jam patikėjo Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojo postą.


V.Balakauskas buvo vienintelis milijonierius tarp apskričių viršininkų pavaduotojų. Politikų ir valstybės tarnautojų turto deklaracijoje V.Balakauskas 2009 m. nurodė kartu su žmona turintis 2,7 mln. litų vertės turto ir lėšų. 


Tačiau atrodo, kad jau tuomet nuo politiko sėkmė ėmė nusigręžti. Būdamas apskrities viršininko pavaduotoju V.Balakauskas ėmėsi pardavinėti vieno aukšto namą prestižiniame Panevėžio priemiestyje – Dembavoje. 


Savo aplinkoje jau tada politikas prasitardavo turįs finansinių problemų.
Jau kuris laikas V.Balakauskas su žmona gyvena trijų kambarių bute Panevėžyje.
Politikos aukštumose V.Balakauskas teišbuvo penketą mėnesių. 2009-ųjų balandį pareigūnams susidomėjus „Bioenergijos“ verslo planais, V.Balakauskui teko trauktis iš viršininko pavaduotojo pareigų.
Susikompromitavusiam verslininkui išslydo ir politinis užnugaris.
„Prisikėlėliams“ išsižadėjus V.Balakausko, šis nebesugrįžo pas socialliberalus, nors dar prieš keletą metų buvo vienas aktyviausių Naujosios sąjungos Panevėžio skyriaus narių.

Likimo bendrai


Panevėžiečiai dar pamena, kaip prieš ketvertą penketą metų V.Balakauskas ir tuometis Naujosios sąjungos skyriaus pirmininkas Visvaldas Matkevičius, suvienyti ne tik politinių pažiūrų, bet ir motociklų aistros, apsirengę juodais odiniais drabužiais, ant savo ratuotų žirgų kartu su baikeriais praskriedavo gatvėmis per miesto renginius. Abu politikai su Panevėžio baikeriais buvo dažni svečiai ir vaikų globos namuose. 


Tuomet dar miesto Taryboje darbavęsis V.Balakauskas sudarė pasiturinčio, savimi pasitikinčio vyro įspūdį. Itin jaunatviškai politikas suspindėjo 2005-aisiais, kai sumainė aukso žiedus su daugiau nei dešimt metų jaunesne simpatiška moterimi. 


Turbūt ne vienam panevėžiečiui, tąkart mačiusiam kurtinamu triukšmu į bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelę įriedėjusią baikerių motociklų palydą, kurios priekyje triračiu motociklu važiavo pats jaunikis, o jam iš paskos – santuokos ceremonijos liudininkas V.Matkevičius, galvoje sukosi mintis apie jaunajai nusišypsojusią neįtikėtiną laimę ištekėti už garsaus ir turtingo vyro. Nesvarbu, kad V.Balakauskas tuokėsi jau trečią kartą. 


Jaunuosius į bažnyčią tąkart atlydėjo ne tik artimieji. Pasveikinti atvyko ir būrys miesto Tarybos narių. 


Vestuvių šventei buvo pasirinkta ypač gražia aplinka garsėjantis Balsių malūnas Pasvalio rajone. Į puotą buvo pakviesta ir tuometė Panevėžio apskrities viršininko pavaduotoja, taip pat buvusi socialliberalė, Zita Kukuraitienė. 


Įdomus sutapimas, kad, be V.Balakausko, dar du puotoje šventę politikai po kelerių metų atsidūrė pareigūnų akiratyje: Z.Kukuraitienei, 2009-aisiais einant Panevėžio mero pavaduotojos pareigas, buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, tačiau praėjusių metų gruodį Generalinė prokuratūra įtarimus panaikino. 


V.Matkevičius vis dar mina Panevėžio apygardos teismo slenkstį.


Porą metų besitęsiančiai bylai pabaigos dar nematyti. V.Matkevičius kaltinamas, kad 2007–2008 m., būdamas Panevėžio specialiosios mokyklos direktoriumi, piktnaudžiavo tarnyba ir sudarė išskirtines sąlygas statybų bendrovei „Valresta“ laimėti viešųjų pirkimų konkursus. Įtariama, kad mainais už užsakymus statybų bendrovė V.Matkevičiui atsilygino įvairiais darbais jo statomame name Stetiškiuose. Šiuo metu Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmams vadovaujantis bei miesto Taryboje besidarbuojantis V.Matkevičius kaltinamas iš bendrovės vadovo galėjęs priimti statybos darbų paslaugomis ir statybinėmis medžiagomis daugiau kaip už 74 tūkst. litų.
V.Matkevičius vakar tvirtino apie V.Balakauskui paskelbtą nuosprendį negirdėjęs. Nors kadaise šiuos vyrus siejo bičiulystė, V.Matkevičius tvirtina su buvusiu bendražygiu retai besimatantis.