„Tai yra labai bloga naujiena. Prokuratūra nepadarė to, ką turėjo padaryti, neatliko gilaus ir kompleksiško tyrimo“, – BNS penktadienį sakė H.Mickevičius.

Žmogaus teisių gynėjas neabejojo, kad sprendimas pranešti apie tyrimo nutraukimą neatsitiktinai paskelbtas penktadienio vakarą. „Jei stengiamasi viską nutildyti, penktadienio popietė ar vakaras yra geriausias laikas“, – sakė jis.

Prokuratūra išplatintame pranešime spaudai nurodė, kad buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių, tačiau galiojantys teisės aktai dėl suėjusios senaties neleidžia skirti drausminės nuobaudos.

Anot prokuratūros, tyrimo metu surinkti duomenys ir suėję senaties terminai taip pat nesudaro pagrindo šių asmenų baudžiamajam persekiojimui, todėl, prokuroro nutarimu, ikiteisminis tyrimas dėl Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų yra nutraukiamas, sakoma pranešime.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys ir parlamentiniam tyrimui vadovavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas penktadienį BNS situaciją komentuoti atsisakė.

Generalinei prokuratūrai išplatinus pranešimą apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą, detalesnių komentarų iš pareigūnų gauti taip pat nepavyko. Generalinės prokuratūros atstovės spaudai Vilmos Būdėnienės ir tyrimą atlikusio prokuroro Mindaugo Dūdos telefonai buvo išjungti. Generalinis prokuroras Darius Valys tarnybinio mobiliojo telefono nekėlė.

H.Mickevičius sakė, kad Lietuva iš pradžių ėmėsi tinkamų žingsnių, aiškindamasi galimą CŽV kalėjimo buvimą Lietuvoje, tačiau po parlamentinio tyrimo sustojo.

„Matyt, priimtas toks politinis sprendimas. Lietuva iš lyderių gali tapti autsaidere šioje srityje“, – sakė H.Mickevičius.

Jo teigimu, panašus ikiteisminis tyrimas Lenkijoje trunka ne vienerius metus.

JAV žiniasklaidoje 2009 metais pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę, buvo įrengtos patalpos jiems laikyti, tačiau nepavyko nustatyti, ar terorizmu įtariami asmenys buvo atvežti į Lietuvą.